BDSM en liefde

Sinds het boek Vijftig Tinten Grijs van E.L. James de wereld heeft veroverd, is ook de interesse in BDSM toegenomen.

In dit boek heeft iedereen uitgebreid kunnen lezen hoe de BDSM relatie van Ana en Christian Grey zich ontwikkelde. Uiteindelijk werd het echte liefde. Maar kan dat wel? Kunnen BDSM en liefde samengaan?

Wat is BDSM?

De letters BDSM staan voor Bondage en Discipline, Sadisme en Masochisme. Vind je gewone seks te saai, of wil je graag eens iets anders proberen dan is dit een spannende vorm van seks waarin je je kan verdiepen. Bij Bondage en Discipline is de ene persoon onderdanig (submissive) terwijl de ander meester of meesteres (dominant) is. Bij Sadisme raak je opgewonden als je iemand pijn kan doen. Bij Masochisme vind je het fijn als iemand jou pijn doet. Dit is natuurlijk maar een hele kort door de bocht beschrijving. In werkelijkheid komt veel meer bij kijken.

Gewone seks niet spannend genoeg

Niet iedereen vind gewone seks bevredigend. Iemand kan dan op zoek gaan naar manieren om het seksleven toch spannend te houden. Dat kan met seksspeeltjes zoals vibrators, tepelklemmen, handboeien, liefdeskogels of een vibrerende penisring. Maar anderen gaan nog een stapje verder en proberen het eens met BDSM.

speeltjes

Kwestie van vertrouwen

Bij BDSM horen termen als onderdrukking, vernedering en zelfs pijn. Daarbij geeft de persoon die het ondergaat wel zelf aan hoe ver hij of zij daarbij wil gaan. En omdat je je in zo’n situatie overgeeft aan de ander is het wel heel belangrijk dat je die persoon kan vertrouwen. Dat je afspraken kan maken en een teken of woord afspreekt waarbij je er zeker van kan zijn dat de ander zijn of haar activiteiten meteen staakt.

Liefde?

BDSM wordt bedreven door allerlei soorten mensen, ook door stellen met een monogame (liefdes)relatie. Als beide partners geïnteresseerd in deze vorm van seks geïnteresseerd zijn, dan kan het een prima aanvulling zijn op het normale seksleven en hoeft het de liefde niet in de weg te staan. Vaak zijn partners terughoudend om de ander toe te vertrouwen dat ze geïnteresseerd zijn in dit soort seks. Als de andere partner er niets voor voelt, zou er een probleem kunnen ontstaan. Voor mensen zonder relatie die toch aan BDSM willen doen zijn er clubs of er kan een partner gevonden worden op BDSM fora bijvoorbeeld. In die gevallen gaat het alleen om de spanning en de seks en komt er geen liefde bij kijken.