gedroogd fruit

Zuidvruchten of gedroogde vruchten, wat kan je ermee?

Zuidvruchten zijn grenzeloos: je vindt ze in exotische Indiase curry’s, in Turkse pilav, een Mexicaanse mole, in Hollandse zuurkoolschotels, als compôte bij gevogelte en wild en in allerlei desserts en gebak.

Zuidvruchten zijn gezond

Leuk om mee te experimenteren of om gewoon zo te eten, als gezonde snack. Zuidvruchten worden tot de meest gezonde voedingsmiddelen ter wereld gerekend. Ze zitten boordevol voedingsstoffen als eiwit, koolhydraten en een hele lijst aan mineralen zoals natrium, kalium, calcium, fosfor, magnesium, ijzer, koper, selenium en zink. Je kunt ze het hele jaar door eten, maar zeker in de winter is het een goede vervanging van vers fruit. Door het drogen wordt de concentratie van vruchtensuiker, eiwit en mineralen verhoogd en is de smaak zoeter en voller dan vers fruit. In de verpakking blijven ze op een koele donkere plaats zeker een jaar goed. Ze kunnen een beetje verkleuren onder invloed van licht, maar dat heeft niets met bederf te maken.

Vers, gedroogd en overig

Zuidvruchten worden onderverdeeld in drie verschillende groepen: vers (citrusvruchten), gedroogd (o.a. krenten, rozijnen, pruimen, abrikozen) en overige zuidvruchten (o.a. vijgen, dadels en olijven).  Met de gedroogde groep moet ik wat trucs uit de kast halen en vooral niet melden dat ze in het eten zitten, anders wordt het gerecht linea recta geboycot door partner. Dus gaan abrikozen in gepureerde vorm door de Afrikaanse bobotie, rozijnen door PX-ijs en pruimen door een Marokkaanse kipschotel.

Handig in de voorraadkast

Zuidvruchten zijn ook handig om in huis te hebben als je een snelle hap op tafel moet toveren voor onverwachte borrelaars. Dadels gevuld met geit, blauwader, feta of cashews – eventueel met spek omwikkelt en gegrild. Die vliegen van tafel! Net als de bruschetta met vijgen, parmaham en mozzarella of de rosbiefrolletjes met mierikswortelroomkaas en gedroogde abrikozen. Ideaal spul dus voor spannende gerechten.

recepten

Marokkaanse dadels met sinaasappel-amandelspijs

  • 50 ml sinaasappelsap
  • 1 tl oranjebloesemwater (toko)
  • 120 g amandelspijs
  • 12 dadels, pit verwijderd

Kook het sinaasappelsap in tot het stroperig is. Meng met oranjebloesemwater en spijs. Verdeel de sinaasappelspijs in 12 porties en vul de dadels ermee.

Lekker met muntthee of dit drankje: Mithy on the rocks. Vul een ijsblokjeshouder (voor 12 blokjes) met granaatappelsap of bloedsinaasappelsap en in reepjes gesneden munt. Zet ze minimaal 6 uur in de vriezer. Schenk een deel campari en een deel bronwater in 4 glazen en doe in elk glas 3 muntijsblokjes.

Parelhoenspiezen met abrikozen

  • 500 g parelhoenfilet
  • 100 g mager rookspek
  • 200 g gedroogde abrikozen, geweld
  • 1 cm gemberwortel, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 50 ml sherry (medium)
  • 50 ml wijnazijn
  • 1 el Madras kerrie
  • 1 el bruine suiker
  • 4 el olie
  • Extra: metalen spiezen of satéprikkers

Snijd vlees en spek in blokjes en meng in een schaal met de abrikozen. Verwarm de sherry met de azijn en 4 el water. Voeg kerrie, suiker, gember en knoflook toe. Schenk de marinade over het vlees en laat een nacht marineren. Rijg vlees, spek en abrikozen om en om aan spiezen, bestrijk met olie en rooster ze onder een hete grill of in een grillpan in 10-15 min gaar.

Pannacotta met vijgen en port

(4 personen)

  • 200 g gedroogde vijgen 
  • 1, 5 dl port
  • 5 dl slagroom
  • 1 vanillestokje
  • 150 g suiker
  • 2 eidooiers, losgeklopt
  • 3 blaadjes gelatine, geweekt in koud water

Breng de vijgen met de port aan de kook en zet het vuur uit. Laat een nacht wellen. Bekleed 4 kopjes of vormpjes met vershoudfolie. Bewaar de port en kook die eventueel in tot een stroperig sausje. Snijd de vijgen open en bekleed de kopjes met stukjes vijg (de kant met zaadjes tegen het kopje aan). Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Breng de slagroom met het merg en suiker langzaam aan de kook. Schenk een paar el warm room bij de eidooiers, roer goed en schenk terug in de pan. Laat al roerend op laag vuur binden . Roer van het vuur de gelatine erdoor. Laat 15 min afkoelen en schenk in de kopjes. Laat de toetjes 3 uur in de koelkast opstijven en stort op bordjes.  Schenk wat van de port(siroop) eromheen.