100% suikervrij basiskookboek

100% suikervrij basiskookboek

Wil je geen of minder suiker gebruiken? Het 100% suikervrij basiskookboek geeft je meer dan 100 suikervrije recepten.

Eerder schreven we al over het boek 100% suikervrij in dertig dagen. Daarin legt Carola van Bemmelen precies uit wat suiker in je lichaam doet en waarom je het beter niet of met mate kan eten. Niemand zal zeggen dat het makkelijk is om geen suiker meer te gebruiken. Zeker niet als je een zoetekauw bent.  Ten eerste zul je moeten afkicken van je suikerverslaving en ook verborgen suikers moeten vermijden die je in allerlei kant-en-klaar producten vindt.  En, wat eet je dan? Een kookboek met recepten zonder suiker is dan heel handig.

Niet alleen recepten

sui2In het boek staan niet alleen recepten. Het begint met een korte inleiding over suiker en je gezondheid, gevolgd door de uitleg hoe je in drie fasen en in dertig dagen van suiker kan afkicken. De eerste fase is de voorbereidende fase waarin de goede spullen in huis haalt en een planning maakt voor de tweede fase: 30 dagen suikervrij doorkomen. Na die dertig dagen ben je van je suikerverslaving af en kun je voorzichtig en met mate weer wat suiker gebruiken als je dat wilt. Na nog wat informatie over een gezonde bloedsuikerspiegel, welke suikers er zijn en welke zoetstoffen je wel en niet kunt gebruiken, zijn de recepten aan de beurt.

De recepten

De verzameling recepten in dit boek is veelzijdig en uitgebreid. Zo krijg je recepten voor het ontbijt, brood, lunch, diner, smaakmakers, desserts, snacks en feestrecepten. In de recepten die geschikt zijn voor de derde fase zijn wel natuurlijke zoetmakers gebruikt als honing en kokosbloesemsuiker. De meeste recepten zijn ook glutenvrij. In het boek vind je bijvoorbeeld een recepten voor producten die je ook kant-en-klaar in de winkel kunt kopen, maar waarin wel suiker zit, zoals kip-kerriesalade, heksenkaas, appelmoes, stoofpeertjes, mayonaise en zelfs een manier om te wecken zonder suiker. Verder ook recepten voor brood, appeltaart, verschillende koekjes en cakes.

Voorbeeldrecept

Deze gezonde versie van vanillecake bijvoorbeeld, die gaat ik zeker eens uitproberen. Je kunt het zoeter maken door b.v. stukjes fruit of pure chocolade toe te voegen.

170 g amandelmeel
100 ml amandelmelk
6 eieren
2 el honing
2 tl vanillepoeder
140 g worteljulienne
90 g roomboter
1 el wijnsteenpoeder
snufje zout

Meng het amandelmeel met de melk, eieren, honing, vanillepoeder, zout en worteljulienne. Roer de roomboter erdoor. Spatel als laatste het wijnsteenbakpoeder door het beslag (vlak voor je het in de oven zet. Doe het beslag in een ingevette bakvorm en dek af met aluminiumfolie. Bak een half uur op 180 C en verwijder dan het folie en bak het nog een half uur.

 

Ook interessant
biologische wijnen
Biologische wijnen