spelt cracker met zaden

Spelt crackers met zaden bakken

Je kunt tegenwoordig bijna in iedere supermarkt spelt crackers met zaden kopen. Lekker van smaak, maar soms zijn ze zo keihard dat het niet fijn eet.

Speltcrackers zijn populair. Niet alleen kan je ze nu overal kopen, ze werden laatst ook als opdracht gebakken in het programma Heel Holland Bakt. Het recept dat ze daar gebruikten lijkt wel op het recept hieronder dat ik vaker gebruik. Behalve speltmeel, gebruik ik een deel amandelmeel. Maar je kunt natuurlijk ook alleen spelt gebruiken.

Het deegmengsel is snel gemaakt. Het is een kwestie van alle ingrediënten door elkaar roeren. Je hebt er niet eens een mixer bij nodig. Voor het uitrollen moet je even een paar minuten de tijd nemen. Je kunt ze na het bakken afgesloten in een zak of trommeltje nog zeker een dag of 3-4 bewaren.

Wat heb je nodig?

Voor ongeveer 15-18 crackers:

85 gram speltmeel (ik heb gewoon speltmeel gebruikt, geen volkoren)
85 gram amandelmeel
3 eetlepels pompoenpitten
3 eetlepels zonnebloempitten
3 eetlepels lijnzaad
6 eetlepels sesamzaad
3 eetlepels havermout vlokken
1 theelepel zout
2 eetlepels kokosolie
125 ml water

Verwarm de oven voor op 160 graden (hetelucht), een gewone oven mag iets heter, op 170 graden voorverwarmen.

spelt

Doe het meel, de pitten, zaden en havermout in een kom. Voeg zout, kokosolie en water toe. Roer alles goed door elkaar. Als de kokosolie te hard is, kneed het dan even met je hand tot het zacht wordt en je het goed kan mengen.

spelt2

Schep het deeg uit de kom op een vel bakpapier. Spreid het wat uit met een lepel en leg er een ander vel bakpapier op.

spelt3

Rol het met een deegroller heel dun uit.

spelt4

Snijd met een mes lijnen horizontaal en verticaal zodat de vorm van de crackers zichtbaar is. Je kunt ze anders als ze gebakken zijn moeilijk in vorm snijden zonder ze te breken.

Bak ze 35 minuten in de oven tot ze lichtbruin zijn.

spelt5

Eet de crackers bij het ontbijt, de lunch of als tussendoortje. Ze zijn heel lekker met een plak kaas, met ei of een salade, met hummus of met hüttenkäse en verse peterselie.