chocolade

Chocolade lust opwekkend, sensueel, hemels en geluk brengend

Laatst bijgewerkt:

Lust opwekkend, sensueel, troostrijk, voedzaam, gezond, frivool, hemels en gelukbrengend: al eeuwen worden liefhebbers door chocolade in vervoering gebracht.

De Indianen van Centraal-Amerika brouwden duizenden jaren geleden al een drankje van cacaobonen en noemden het chocolatl. De Maya’s dachten dat het van de goden kwam omdat het een geneeskrachtige werking had. Geen wonder dat de cacaoboom de naam theobroma cacao kreeg, wat ‘geschenk van de goden’ betekent. Europese ontdekkingsreizigers vonden het schuimende drankje onappetijtelijk, maar waren wel geïnteresseerd in het kostbare goedje. De cacaobonen waren zo kostbaar dat het als betaalmiddel werd gebruikt. Voor vier bonen kreeg je een pompoen, voor tien een konijn en voor twaalf de diensten van een prostituee.

Voor Europa begon de chocoladegeschiedenis pas in de 16e eeuw. De Spanjaarden ontdekten dat cacao wél lekker was als je er suiker aan toevoegde. De Nederlanders roofden het van de Spanjaarden en langzaam lekte het ‘cacaogeheim’ uit naar de rest van de wereld. Vanaf eind 18e eeuw begonnen overal chocoladefabriekjes te verrijzen. In Nederland worden duizenden alfabetten en paaseieren van chocola gegoten. België is de bakermat van de goddelijke bonbons, Oostenrijk is beroemd om de Sachertorte en Frankrijk leeft zich uit op éclairs, profiteroles en mousse au chocolat. In Venetië parfumeren ze er tagliatelle mee, Amerikanen zijn dol op chocolade-ijs en in Rusland is een kop hete chocola net zo geliefd als in China.

Wat maakt chocolade zo onweerstaanbaar? Wat is de reden dat er wereldwijd in superlatieven over wordt gesproken? De toepassingen van chocola zijn ontelbaar. Je kunt er prachtige dingen mee maken, van taarten, dranken en nagerechten tot sauzen bij wild of gevogelte. Maar gewoon een stuk tussen tong en gehemelte laten smelten is verreweg het meest populair. Vol en puur, zacht en romig, er zijn talloze soorten en merken. Daarnaast wordt cacao nog steeds gezien als een geneeskrachtig, gezond en oppeppend middel. En als het beste troostmiddel na een rotdag of (liefdes)verdriet. Lang niet alle heilzame werkingen kunnen wetenschappelijk onderbouwd worden, maar dat een stukje chocola een goddelijk gevoel van geluk kan veroorzaken is in ieder geval onweerlegbaar.

Een voor- hoofd- na- en nachtgerecht voor 4 personen uit de 2 onderstaande boekentips:

Coquilles met chocolademayonaise

  • 2 Côte d’Or Mignonnette Puur, gesmolten (bv op stand medium 2 min in de magnetron)
  • 1 eierdooier, op kamertemperatuur
  • 150 ml zonnebloemolie
  • 1 tl goede azijn
  • 1 snufje peper (2 x draaien met de molen!)
  • 1 snufje zout
  • 12 grote coquilles
  • olijfolie
  • veldsla

Klop de eierdooier luchtig met het zout en de peper. Voeg de azijn toe. Als het stevig is de zonnembloemolie er geleidelijk doorheen kloppen. Meng de mayonaise met de gesmolten chocolade en proef op smaak. Eventueel extra azijn, zout of peper toevoegen, de mayonaise is klaar. Snijd de coquilles horizontaal doormidden. Smeer deze met een kwastje in met olijfolie. Bak ze kort in een grill- of koekenpan. Leg ze op een bedje van veldsla. Serveer de mayonaise apart als saus bij de coquilles.

Kipsaté met chocoladedipsaus

  • 500 g kippendijfilet of kipfilet
  • Marinade:
  • 1 Spaanse peper, ontzaad en gehakt
  • 2 tenen knoflook, gehakt
  • 1 mespunt cayennepeper
  • 1 mespunt paprikapoeder
  • 1 tl verse rozemarijn, fijngehakt
  • 1 tl verse basilicum, gesneden
  • 1 schil van limoen, geraspt en gehakt
  • 3 el Japanse sojasaus (bv Kikkoman)
  • 1 dl olijfolie (extra vergine)

Saus:

  • 150 g pure chocolade, gesmolten
  • 1 Spaanse peper, ontzaad en gehakt
  • 2 tenen knoflook, gehakt
  • 50 ml volle melk
  • Satéprikkers

Meng alle ingrediënten voor de marinade. Snij de kip in stukjes en leg ze in de marinade. Laat minstens 1 uur marineren. Maak satéspiesjes. Grill de spiesjes in de grillpan, koekenpan, op de barbecue of in de oven. Roer de chocolade, knoflook en peper door elkaar. Verdun eventueel met wat melk. Serveer de chocoladedipsaus in een kommetje samen met de saté.

Chocolademousse met mascarpone

  • 180 g pure chocolade
  • 2½ dl slagroom
  • 60 g fijne tafelsuiker
  • 250 ml mascarpone
  • 2 el koffielikeur
  • Chocoladestaafjes, -rolletjes of geraspte chocolade
  • verse frambozen (eventueel)

Breek de chocolade boven een hittebestendige kom in stukjes. Zet de kom boven een pan met zacht  kokend water. Roer de chocolade tot een egale massa en laat de saus afkoelen tot lauwwarm. Klopt met een mixer de room met de suiker tot zachter pieken. Klop de mascarpone erdoor. Spatel ¼ van het roommengsel door de chocolade, daarna de rest en de likeur. Schep de mousse in een grote schaal of verdeel hem over 4 coupes of bakjes. Laat de mousse in de koelkast tenminste 2 uur afkoelen. Garneer de mousse met de chocoladestaafjes, -rolletjes of geraspte chocola en frambozen.

Wrap met chocolade

  • 4 wraps (supermarkt)
  • 2 Côte d’Or BonBonBlocs naar keuze
  • 100 g noten, geroosterd en gehakt
  • 80 g cornflakes

Leg de wraps op het werkblad, breek de BonBonBlocs in 12 ‘reepjes’ en verdeel die in het midden over de wraps. Verdeel de nootjes en de cornflakes over de wraps. Rol de wraps strak op. Verwarm de grillpan. Leg de wraps op de grill zodat de chocolade smelt en er een grillpatroon ontstaat op de wraps. Serveer direct: snij de wraps doormidden.