ricotta

Ravissante ricotta

Ricotta, die sneeuwwitte zachte en zuivelachtige Italiaanse kaas. Daar is iets geks mee aan de hand.

Mensen kijken je glazig aan als je ricotta noemt en pas bij de verduidelijking ‘zoiets als kwark of Hüttenkäse’ begint er iets te dagen. Tegelijkertijd is ricotta zó populair dat het de supermarkt uitvliegt en vaak uitverkocht is (in Den Haag althans). Wie kopen dat allemaal en wat doen ze ermee? Op een Sonja Bakker verantwoorde cracker smeren vanwege het lage zout- en vetgehalte? In salade, als vulling voor pasta of taart?  Ricotta is een multifunctionele kaas, hoewel het strikt genomen geen kaas is, maar een bijproduct ervan. Het wordt gemaakt van de wei die overblijft als de wrongel eruit is gehaald. Aan de afgescheiden wei wordt verse melk toegevoegd waarna het mengsel nog een keer wordt verhit (ri-cotta betekent ‘opnieuw gekookt’). Vaak wordt er een stremsel of andere zure substantie aan toegevoegd zodat op het oppervlak een schuimige massa ontstaat: dat is de ricotta, die men eerst laat uitlekken.

Ricotta kan van koeien-, schapen- of geitenmelk worden gemaakt. In Italië worden allerlei milde en pikante soorten gemaakt. De gezouten ricotta uit Midden- en Zuid Italië is hier vrij lastig te krijgen, de meeste winkels verkopen gepasteuriseerde ricotta van koemelk. Bij gespecialiseerde kaas- en delicatessenzaken vind je soms meer varianten, zoals Fior di ricotta van volle schapenmelk, de compacte en fijne ricotta Romana of ricotta Calabrese condita die met zout en chilipeper in een oven wordt gedroogd. Tegen de verschillen in stevigheid liep ik aan bij het maken van gnocchi: met geen mogelijkheid viel er een worst te vormen van de ricotta en griesmeel. Dat lukte wel door de griesmeelhoeveelheid te verdubbelen, maar ja luchtig waren de balletjes niet bepaald meer. Dat lukte uiteindelijk wel met een recept van Tessa Kiros (ricotta vermengd met bloem) en van Jamie Oliver (ricotta quenelles in griesmeel gerold). Maar ook in deze recepten is ricotta ravissant:

recepten

Gebakken paddenstoelen gevuld met ricotta
Recipe Type: Voorgerecht
Cuisine: Italiaans
Cook time:
Total time:
Voor deze funghi al forno ripieni di ricotta van Jamie Oliver kun je verschillende paddestoelen gebruiken, zolang ze maar wel een stevige hoed hebben om de ricottavulling in te doen. Serveer ze als voorgerecht of als kleine antipasto.
Ingredients
  • 100 g kruimelige ricotta
  • geraspte schil van 1 citroen
  • 1 verse rode peper, zonder zaadjes en fijngehakt
  • zeezout en zwarte peper uit de molen
  • 2 el fijngehakte verse oregano of marjolein
  • Een flinke handvol geraspte kaas, plus wat extra om te strooien
  • 4 handenvol paddestoelen, schoongeveegd
  • extra vierge olijfolie
  • een handvol rucola of zacht, kruidige slablaadjes
Instructions
  1. Verwarm de oven voor op 220ºC. Doe de ricotta samen met de citroenschil, Spaanse peper en wat peper en zout in een kom. Klop alles met een houten lepel door elkaar en spatel de gehakte oregano en Parmezaanse kaas erdoor.
  2. Breek voorzichtig de steeltjes uit de paddestoelen en gooi die weg. Hussel de hoeden met een beetje olijfolie en peper en zout. Leg ze ondersteboven op een bakplaat vul ze met kleine schepjes van het ricottamengsel.
  3. Strooi er een beetje Parmezaanse kaas over en bak ze in 15 min goudbruin in de voorverwarmde oven.
  4. Serveer ze op een groot bord met wat aangemaakte rucola of andere kruidige blaadjes.
Pasta met zoete tomatensaus en gebakken ricotta
Recipe Type: Pastagerecht
Cuisine: Italiaans
Serves: 4
Ingredients
  • 450 g ricotta
  • 450 g pappardelle
  • extra vierge olijfolie
  • zeezout en zwarte peper uit de molen
  • 1 afgestreken el gedroogde oregano
  • 1 gedroogde chilipeper, verkruimeld
  • 1 ui, gepeld en fijngehakt
  • 2 tenen knoflook, gepeld en fijngehakt
  • klont boter
  • 2 blikken gepelde tomaten (400 g)
  • 3 el balsamicoazijn
  • 1 tl suiker
  • Een handvol vers basilicum, de blaadjes in stukjes gescheurd
  • Parmezaanse kaas
Instructions
  1. Verwarm de oven voor op 200ºC. Wrijf de ricotta rondom in met olijfolie, zout, peper, oregano en chilipeper, leg hem op de bakplaat en zet hem 20 min in de oven tot hij goudbruin en stevig is.
  2. Bak de uitjes en knoflook 4 min in een beetje boter met een flinke scheut olijfolie tot ze zacht zijn. Doe de tomaten erbij, laat alles 15 min zachtjes pruttelen en steek de tomaten met een houten lepel kapot.
  3. Kook ondertussen de pappardelle volgens de aanwijzingen op de verpakking al dente. Laat de pasta uitlekken en bewaar wat van het kookvocht.
  4. Hussel de pasta door de tomatensaus en giet er als dat nodig is één of meer el kookvocht bij. Breng de pasta op smaak met peper en zout en doe het grootste deel van het basilicum en de Parmezaanse kaas erbij.
  5. Doe de pasta in een voorverwarmde kom en strooi er de rest van de basilicum en geraspte Parmezaan over. Verkruimel de gebakken ricotta over de pasta of zet de kaas met een lepel erin op tafel zodat iedereen zelf aan het verkruimelen kan slaan.
  6. Uit: Jamie’s Dinners.
Ricotta poffertjes (ca 22 stuks)
Recipe Type: Ontbijt, lunch
Cook time:
Total time:
Deze zomerse poffertjes zijn ongelooflijk licht. Lekker met fruit en misschien wat poedersuiker of (ahorn)stroop. Maar ook hartig, met gebakken kerstomaatjes, rucola en balsamico bijvoorbeeld erg lekker. Vrij naar Nigella Lawson, zij gebruikt een dubbele hoeveelheid van de ingrediënten voor ca. 25 ricottapannenkoekjes.
Ingredients
  • 125 g ricotta
  • 70 ml melk
  • 1 groot ei, gesplitst
  • 50 g bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • snuf zout
  • arachideolie
Instructions
  1. Doe de ricotta, melk en eidooier bij elkaar in een kom en meng alles goed. Voeg bloem, bakpoeder en zout toe en roer tot je een glad beslag hebt.
  2. Klopt het eiwit stijf en spatel door het ricottamengsel.
  3. Verhit de olie in een poffertjespan en schep met een dessertlepel hoopjes beslag in de holtes. Bak ze enkele min tot er gaatjes aan de bovenkant verschijnen en keer ze om.
  4. Bak ze nog 1-2 min aan de andere kant. Houd de poffertjes warm door ze onder een stuk aluminiumfolie te leggen op een voorverwarmd bord (dat je op een pan heet water zet of in de oven op lage temperatuur), terwijl je de rest van de poffertjes bakt.
Frambozen met Ricotta van het River Café
Recipe Type: Nagerecht
Serves: 4
Ingredients
  • 4 doosjes frambozen
  • 250 g ricotta
  • gerapte schil van 1 citroen
  • 4 el poedersuiker
Instructions
  1. Meng de citroenschil met de suiker en laat het mengsel staan tot de smaken op elkaar ingewerkt zijn en de suiker is opgelost.
  2. Strooi de frambozen op een grote, platte schaal. Stort de ricotta voorzichtig en snijd hem in zo dun mogelijke plakjes.
  3. Leg de plakjes voorzichtig op de frambozen en bestrooi met de citroensuiker.

  1. I’ll gear this review to 2 types of people: current Zune owners who are coendisring an upgrade, and people trying to decide between a Zune and an iPod. (There are other players worth considering out there, like the Sony Walkman X, but I hope this gives you enough info to make an informed decision of the Zune vs players other than the iPod line as well.)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.