De redactie van Rubriek.nl vroeg mij, of ik wilde proefkoken met de krat van Streekmolen. Dat wilde ik wel en na afspraak met medewerkers van Streekmolen kreeg ik de krat thuisbezorgd. Hieronder mijn verslag.

streekmolen krat

Streekmolenkrat 20-21 februari 2014

Biologische kippenbout van Polderhoen
Elstar appels
Rode kool
Prei
Spitskool
Gele uien
Spruiten aan stronk
Bildstar aardappelen
Cranberries en kersen confiture van Van Woerkom
Karnemelk van Veldhuijzen
Brood

Op de website van streekmolen staan allerlei recepten, ook per twee weken, dus toegesneden op de inhoud van de krat van die periode.

Op donderdagavond 20 februari 2014 werd de Streekmolenkrat bij mij thuis afgeleverd door een vriendelijke jongeman, die een korte toelichting gaf. De krat zag er mooi uit. Toevallig zouden we het weekend nogal uithuizig zijn, dus heb ik de kippenbouten in de vriezer gestopt. Die zouden we, mijn man en ik, de week erna eten.

De vrijdag erna gingen we lunchen in Antwerpen, een uitgebreide lunch, dus ‘s avonds hadden we weinig trek meer. Wel waren we nog even langs de kaaswinkel van Van Tricht gegaan en ‘s avonds heb ik het broodje even “opgepiept” in de oven en dat hebben we heerlijk opgegeten bij de kaas. Een lekker broodje!

De maandag erna heb ik de prei verwerkt in een soepje als lunch. Er lag nog een courgette en samen met de prei werd dat een heerlijk gezond soepje. Gewoon wat bouillon, de groenten wassen en kleinsnijden en een minuutje of 10 laten koken en dan met de staafmixer fijnmalen. Je kunt er nog wat room of crème fraîche in doen, ik had er een rood pepertje in fijngesneden, zodat het geheel wat pittiger werd.

prei soep

Op donderdag heb ik de rode kool volgens aanwijzingen op de site klaargemaakt en zo’n twee uur op laag vuur laten stoven, inclusief de lekkere Elstar-appeltjes.

Voor de zondagse maaltijd heb ik de aardappelen schoongeboend en in kleine stukjes gesneden, kort geblancheerd en daarna gefrituurd en ze opgegeten met patatas bravassaus, prima aardappeltjes waren het. De spruiten heb ik losgetrokken van de stronk, wel een geestige ervaring, dit was mijn eerste keer en daarna gestoofd in de boter met wat zout. Lekkere spruiten wederom! De spitskool heb ik klein gesneden en gestoofd met boter en kerrie, ook de kool viel bij ons in de smaak.

De rode kool heb ik afgemaakt met wat frambozenazijn, rozijnen zoals werd voorgesteld in het recept heb ik niet gebruikt, want ik hou niet van fruit in mijn eten en ook de rode kool viel in goede aarde.

rode kool

De karnemelk van Veldhuijzen vond ik erg lekker, ik heb het gewoon opgedronken en er geen – zoals werd voorgesteld bij de recepten – hangop van gemaakt.

De cranberrie- en kersenconfiture van Van Woerkom ga ik komend weekend gebruiken als zoetje bij een ganzenleverterrine.

Van de uien die in het krat zaten, heb ik voor de lunch op maandag een simpel, slank, blond uiensoepje gemaakt, ook al lekker, de uien werden lekker zoet door het stoven.

uiensoep

En de kippenbouten tot slot, zijn op diezelfde maandag verwerkt in de oven met erop een mengsel van knoflook, paprikapoeder, kaneel, komijn en olijfolie en gesneden sjalotjes, rode paprika en tomaten.

ovenschotel

Het viel ons op, dat het vlees van de dijen mooi stevig was en dat er weinig vocht uitkwam. Goede kwaliteit dus.
Zoals blijkt uit het bovenstaande, hebben we er met zijn tweeën ruim een week over gedaan om de krat leeg te eten, waarbij het me opviel dat er niets aan het bederven was, alles bleef lang genoeg goed, wat heel prettig was.

Ik vond het leuk om een keer te koken uit zo’n samengestelde krat!

Carla
restaurantrecensiesvancarla

Door een lidmaatschap van de Streekmolen ontvang je iedere twee weken een krat met eerlijke seizoensproducten.