zachtgekookt ei

Hoe lang kook je een zachtgekookt ei?

Laatst bijgewerkt:

Wat is er lekkerder dan een zachtgekookt eitje bij je ontbijt? En wat is er makkelijker dan een ei koken?

Maar waarom gaat het dan toch zo vaak mis? Vaak komt je ei toch te hard uit de pan of nog erger: te zacht, met nog doorzichtig eiwit.

Hoe lang koken voor een zachtgekookt ei?

Wanneer is je ei precies goed zachtgekookt?

hoe lang

Dat kan per persoon verschillen, maar voor de meesten geldt, als het eigeel nog niet helemaal gestold is en het eiwit wel. Een ei perfect koken komt op de minuut aan. Dus je kan er het beste even bijblijven.

Over het algemeen geldt:

  • Kook een ei 3-7 minuten voor een zachtgekookt ei
  • Kook een ei 7-10 minuten voor een hardgekookt ei

Een ei is zachtgekookt als het eigeel nog niet helemaal gestold is en het eiwit wel.

Drie methoden om je ei zacht te koken

Er zijn drie veel gebruikte methoden om je ei zacht te koken. Iedere methode heeft zijn eigen voor- en nadelen. De vermelde tijden zijn voor eieren van gemiddelde grootte.

Methode 1 – in een pan met koud water

De eerste en meest gebruikte methode is om de eieren in een pan met koud water aan de kook te brengen.

Nadeel:

Het is lastig te bepalen wanneer het water precies kookt en wanneer je de minuten moet gaan tellen? Om een ei zacht te koken komt dit vrij nauw. Dit is wel de makkelijkste manier om je eieren hard te koken.

Methode 2 – in een pan met kokend water

Breng ruim water in een steelpan aan de kook. Neem een diepe lepel en leg de eieren voorzichtig in de pan. Je kunt nu het aantal minuten precies in de gaten houden.

eierprikker
eierprikker

Nadeel:

Door het plotselinge temperatuurverschil en het borrelende water barsten je eieren eerder . Om de kans op barsten kleiner te maken kan je het ei van te voren inprikken met een speciaal apparaatje of een scherp voorwerp. Prik altijd aan de bolle kant van het ei, niet de puntige kant van het ei. Door het gat kan de lucht uit het ei ontsnappen.

Methode 3 – Eierkoker

Een eierkoker is een elektrisch apparaat waar je een laagje water in doet. Je stelt het apparaat in op de gewenste stand en je wacht tot je ei klaar is. Makkelijk, maar wel weer een apparaat erbij in je keuken.

eierkoker
eierkoker severin

In hoeveel minuten kook je een ei zacht?

Afhankelijk van je smaak kook je de eieren het gewenste aantal minuten. Giet daarna het kokende water weg en laat ze schrikken onder koud water om het kookproces te stoppen.

*je ei na 3 minuten koken

Met drie minuten is het eigeel nog zo goed als vloeibaar, en is het eiwit nog niet helemaal gestold.

hoe lang koken voor een zachtgekookt ei?

*je ei na 5 minuten koken

Na vijf minuten koken is het eiwit net gestold en begint het eigeel aan de randen te stollen, maar is binnenin nog vloeibaar.

5

*Je ei na 6 minuten koken

Na zes minuten is het eigeel iets verder gestold.

6

*Je ei na 7 minuten koken

Na zeven minuten is het eigeel nog net wat vloeibaar in het midden.

7

Na acht minuten koken is een ei niet meer zacht gekookt.

Tip

  • De kooktijd kan iets verschillen voor hele grote en hele kleine eieren. Bij grote eieren duurt het langer voor ze goed zijn.
  • Hele verse eieren zijn moeilijker te pellen, en dat kan bij een zachtgekookt ei wel eens lastig zijn.

Samenvattend:

Wanneer is een ei zachtgekookt?

Een ei is zachtgekookt als het eigeel of de dooier nog niet helemaal gestold is en het eiwit wel.

Hoe lang kook je een zachtgekookt ei?

Een ei moet 3-7 minuten koken om zachtgekookt te zijn. Zie de verschillende stadia hierboven.

Welke methoden zijn er om je ei te koken?

  • Je kan het ei opzetten in een pan met koud water
  • Je kan een ei opzetten in een pan met kokend water
  • Je kan een ei koken in een eierkoker