De Yoga Keuken

De Yoga Keuken is een kookboek met meer dan 100 vegetarische recepten voor meer energie, balans en geluk.

Om te beginnen is het boek niet alleen bedoeld voor mensen die aan yoga doen. Het is bedoeld voor iedereen die lichaam en geest in balans wil brengen. Maar het boek gaat wel uit van het yogaprincipe dat je je systeem kunt versterken door het combineren van voeding en holistische gezondheid.

Voor elk chakra een hoofdstuk

De hoofdstukken in dit boek zijn zo ingedeeld dat dat ze een bepaald deel van het lichaam helpen, aarden, stromen, vitaliseren, voeden, versterken, kalmeren of zuiveren.

Zo is het eerste hoofdstuk Aarden, gericht op de basis chakra. In dat hoofdstuk worden vooral wortelgroenten gebruikt, plantaardige eiwitten en een hoog gehalte aan oplosbare vezels. Als ingrediënten worden in dit hoofdstuk veel aardse smaken gebruikt: bieten, wortels, champignons en zoete aardappelen gebruikt.

En zo is er een hoofdstuk voor alle 7 chakra’s. Aan het begin van het hoofdstuk krijg je een korte uitleg over de chakra en de gebruikte ingrediënten en recepten. Bij ieder hoofdstuk kan je zowel recepten voor ontbijt, lunch, avondeten of snacks tegenkomen.

Over het boek

De Yoga Keuken, geschreven door Kimberly Parsons is zonder meer een mooi boek met prachtige foto’s. De recepten zijn origineel en het idee van gerechten die passen bij de chakra’s is leuk gevonden. Veel gebruikte ingrediënten zijn noten, zaden, groenten, fruit en kruiden. Er staan versies in van bekende recepten zoals hummus en tzatziki. Veel salades, sapjes, smoothies, hartige en zoete snacks en ook een paar bijzondere bereidingswijzen zoals bijvoorbeeld een zuurdesemstarter of geactiveerde noten. Alle recepten zijn vegetarisch, zonder gluten en zonder geraffineerde suiker.

Voorbeeld recept uit de Yoga Keuken.

Muhammara (blz 77)

voor 4-6 personen

4 rode paprika’s gewassen
90 ml extra vergine olijfolie plus extra voor het bedruppelen
2 tenen knoflook
90 g rauwe walnoten
100 g kikkererwten, gekookt en uitgelekt
handvol verse koriander
2 eetlepels granaatappelsiroop
sap van 1 citroen
1 theelepel gemalen komijn
1 theelepel sumak
1/2 theelepel chilivlokken
1 theelepel Himalayazout
versgemalen zwarte peper

Verwarm de oven voor op 220 graden  C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg de paprika’s op de bakplaat en besprenkel ze met een beetje olijfolie. Rooster 20 minuten of tot ze zacht zijn en het vel zwartgeblakerd is. Je kunt de oven de laatste minuten van de baktijd ook op de grillstand zetten voor een iets ‘verkoolde’ smaak.

Haal de paprika’s uit de oven en doe ze meteen in een kom. Dek de kom af met plastic folie. Dit zorgt ervoor dat het vel loslaat van het vruchtvlees, zodat ze straks makkelijker te pellen zijn. Verwijder de plastic folie na 10 minuten en pel de paprika’s met je handen.

Verwijder ook de zaadjes en zaadlijsten en doe het vruchtvlees van de geroosterde paprika’s in een keukenmachine. Maal het samen met de knoflooktenen fijn. Voeg dan de rest van de ingrediënten toe en meng alles tot een zachte pasta.

Proef de muhammara en voeg eventueel nog wat smaakmakers toe. Sprenkel er nog wat olijfolie overheen en serveer.

[bol_product_links block_id=”bol_58a366f31324c_selected-products” products=”9200000051463555″ name=”yoka” sub_id=”” link_color=”000000″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”000000″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”0″ show_price=”1″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]