De man die koken kan

‘De man die koken kan’ is een mooi en lekker kookboek van Walter Luitwieler.

Allereerst is het verhaal, waarin Walter Luitwieler vertelt hoe hij ertoe is gekomen om te gaan koken, al opmerkelijk. Voordat hij met koken begon, hield hij van eten en kon hij pasta maken met sausjes uit een pakje. Door persoonlijke omstandigheden is hij met een blog begonnen demandiekokenkan.nl.

En dan de recepten….

Toen ik het boek de eerste keer doorbladerde, zag ik het al meteen. Stuk voor stuk recepten waarmee ik mijn man en zonen een groot plezier zou doen. Mannen koken vaak toch anders dan vrouwen. Ze kiezen wel voor vers, maar laten zich over het algemeen toch minder leiden door de calorieën. Veel pasta, veel vlees, pizza’s, taco’s, burgers, lekkere sausjes en een paar heerlijke toetjes. En allemaal op een heel eigen manier bereid.

Indeling

Na een intro volgen ontbijtrecepten voor alle dagen van de week. Bananenpannenkoeken, granola van de man, pansandwich met spek, ei en cheddar zijn een paar voorbeelden. Vervolgens zijn er de avondmaaltijden voor alle dagen van de week en tot slot maaltijden, desserts en gebak voor de bijzonderen momenten. Bij dat laatste deel vind je zoals hij het zelf noemt ‘uitbundige en schandalig lekkere gerechten voor feesten, sociale of juist onsociale gelegenheden’. En dat klopt helemaal. Bij elk recept staat een foto.

Proef op de som

Afgelopen weekend nam ik de proef op de om en maakte ik een recept uit het boek. Het was een succes omdat de varkenshaas echt lekker mals was. En dat is wel eens anders. Bij het recept horen ook nog een recept voor tortilla’s en salade, maar die laat hier hier achterwege.

Tortilla’s met varkenshaas, pindasaus en krokante salade

Voor 4 personen:

Voor het vlees:

400 gram varkenshaas
1/4 theelepel 5-spice
1 eetlepel olijfolie
1/2 eetlepel ketjap manis
1 1/2 theelepel sojasaus
chilipoeder (naar smaak)

Voor de pindasaus:

9 volle eetlepels pindakaas zonder stukjes
1 eetlepel gembersiroop (evt. wat meer)
2 tenen knoflook
1 1/2 theelepel gedroogd korianderblad
1/2 theelepel sojasaus
peper
sap van 1/4 limoen en naar smaak wat extra

Een nacht tot een half uur van te voren:

Snijd de varkenshaas in plakken van 2 cm dikte. Doe de 5-spice, olijfolie, ketjap manis, sojasaus en het chilipoeder in een kommetje en roer door. Doe de varkenshaas in een bakje of diepvrieszakje en meng met de marinade.

Als je het vlees meteen wil gebruiken, laat je het uit de koelkast. Leg anders tot 30 minuten voor gebruik afgedekt, in de koelkast.

Maak de pindasaus door pindakaas, gembersiroop, tenen knoflook, gedroogd korianderblad, sojasaus, snuf peper, sap van 1/4 limoen en een scheut water te pureren met de staafmixer. Verdun de pindasaus met water tot de dikte die je wenst. Proef en voeg eventueel nog wat limoensap en gembersiroop toe.

Als je de saus koud wil eten zet dan opzij. Je kunt de pindasaus zowel warm als koud eten. Het heeft alle twee  een eigen smaak. Als je de saus warm wilt eten verwarm deze dan pas als je het vlees gaat bakken. Verwarm de saus, eventueel met nog een scheutje water, op laag vuur en laat onder af en toe roeren iets indikken.  Proef na het verwarmen en breng op smaak met limoensap en zout.

Leg de plakjes varkenshaas in de hete grillpan en bestrooi met een snuf zout. Laat 1 minuut bakken en draai de stukjes om. Bestrooi deze kant met zout en bak de stukjes nog 1 minuut en leg de stukjes op een bord. Wil je ze niet rosé? Bak dan één kan 2 minuten en de andere kant 1 minuut.

Dek het vlees af met aluminiumfolie en laat enkele minuten rusten. Dan is het tijd om aan tafel te gaan. Laat iedereen zijn tortilla beleggen met de salade, vlees, pindasaus en eindig met wat ringetjes rode peper en gebakken uitjes.

 

[bol_product_links block_id=”bol_58f9107fdee8c_selected-products” products=”9200000072453108″ name=”kok” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”0″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]