rubriek.nl | contact | adverteren | disclaimer |    
 

CULINAIRE FILMS

Er zijn talloze films te bedenken waarin eten een metafoor is voor liefde, communicatie of seks. Iedereen kent ze wel: die scène in dat restaurant of film waarin voedsel een prikkelende rol speelt.

 

WAT EET JE BIJ HEET WEER?

Meestal neemt je eetlust al af als het warm weer is en gaat je aandacht meer uit naar drinken. Toch moet je ook wat eten, maar wat?

     
 

LET'S GO NUTS

Herfst is dé notentijd, maar ook in de andere drie seizoenen weet ik blindelings de weg naar de Notenkoning te vinden. In westerse landen schijnen noten niet zo veel...

 

AMUSES OP LEPELS

De lepel is met zijn bolle ronding het meest liefdevolle eetgerei. Het mes snijdt en verwondt, een vork steekt en prikt, maar een lepel is pure vriendelijkheid.

     
 

LICHT & LEKKER ETEN

Lekker eten zonder aan te komen? Dat kan heel goed. Gezond en licht koken heeft alles te maken met gezond verstand en minder royaal omspringen met hoeveelheden.

 

VIVE LE FRIET

Patat werd door voedselvoorlichters altijd zwartgemaakt als vet en slecht. Tot er ook zoiets bleek te bestaan als gezond vet en verantwoord frituren.

     
 

KITSCH IN DE KEUKEN

Bij kitsch denk je aan plastic, overdadige glamour, porseleinen beeldjes van Koons en de tot kunst verheven Campbell’s soepblikken van Warhol.

 

MISKLEUNEN IN DE KEUKEN

Patat werd door voedselvoorlichters altijd zwartgemaakt als vet en slecht. Tot er ook zoiets bleek te bestaan als gezond vet en verantwoord frituren.

     
 

LENTE LAMMETJES

Lamsvlees kun je het hele jaar door kopen, maar het blijft een echt seizoensproduct, Met Pasen begint de lammetjestijd. Texels lam is ver over onze grenzen beroemd.

 

LEKKER LENTE

Door het gure, natte weer zou je het niet zeggen, maar de lente is toch echt al ruim een week losgebarsten. ‘De staart van maart heet dat toch’ vroeg zus opgewekt, terwijl het buiten pijpenstelen goot.

     
 

KOKEN VOOR EEN GROTE GROEP

Word je zenuwachtig van het idee om te koken voor een groot gezelschap? Met deze tips een goede planning en voorbereiding kan het bijna niet mis gaan.

 

SMAAK EN SENTIMENT

Nostalgie doet een mens terugmijmeren naar vroeger. Naar gerechten die je als kind at en een speciale betekenis hebben. Toen Saroma-pudding nog kon, fonduen

     
 

VAN BERTHA TOT BIEFSTUK

Gastschrijver Yvo is voorlichter bij het Ministerie van LVB  en peinst  over de romantiek van eerlijke, verse producten, gemakzuchtige consumenten en smaaklessen voor...

 

BOERENJONGENS

Uit eten gaan is leuk en lekker maar vooral: goed voor kookinspiratie thuis. Schaamteloos jat ik ideeën uit restaurants om thuis na te maken.

     
 

DE SMAAK VAN OBAMA

Tijdens het campagne voeren, de inauguratie en nu hij de 44e president is, volgt de hele wereld Barack Obama met argusogen. Wat gaat hij doen met de politieke nalatenschap van Bush?

 

ECHT BUITEN KOKEN

Kamperen roept bij menigeen nostalgische gevoelens op. Met dagen waar geen einde aan lijkt te komen, bloedheet zand, barbecues en bont gezelschap vanuit alle delen van Europa.

     
 

ETEN EN TOUR DE FRANCE

Voor wielerliefhebbers is juli de maand van de Tour de France. Afgelopen weekend op 5 juli is de 95e Tour van start gegaan in Bretagne. Om op 27 juli te eindigen op de Champs-Élysées

 

DE LUNCHBOX

Hoe ziet de lunchbox van de gemiddelde Nederlander eruit? In nrc.next was dit vorige week het thema waarop lezers een foto konden insturen: de lunchbox.

     
 

NONSOLORICETTE

Niet alleen tout Den Haag haalt de lekkerste Italiaanse producten bij delicatessen & wijnzaak Italy. Ook mensen die niet bepaald naast de deur wonen hebben er graag een ..

 

TAFELMANIEREN OVER DE GRENS

Eet je vaak over de grens, dan kan het niet kwaad om je te verdiepen in de lokale gewoonten en tafelmanieren.

     
 

EETIQUETTE

Stel je bent uitgenodigd voor een sjiek kerstdiner bij familie of in een sterrenstaurant. Op het damast met gouden kerstmotiefjes staat een rij glazen bij indrukwekkend kerstservies

 

NUTELLOMANIE

Sommige producten blijven onverwoestbaar populair en onweerstaanbaar lekker. Neem nou Nutella.

     
 

KOKEN MET HONING

Honing is een natuurproduct en kan niet gemaakt worden zonder tussenkomst van de bij. De bij verzamelt nektar uit bloeiende planten en bomen en slaat de honing op...

 

HELAAS PINDAKAAS

Pindakaas is moddervet, maar niet ongezond. Dat is wat je in een notendop van pindakaas kunt zeggen. De notendop niet te letterlijk genomen, want pinda’s zijn geen...

     
 

HEERLIJK HOFJE

Als beheerders van een Hofje uit 1756 in het centrum van Den Haag zijn wij gezegend met een leuk en apart huis met een Regentenkamer. Deze sfeervolle en klassieke herenkamer..

 

HONINGZOET

Wie heeft niet ooit stiekem een vinger honing uit een pot gelikt?  Het heerlijk zoete en plakkerige spul roept bij menigeen jeugdherinneringen op. Honing werd in het oude Egypte,

     
 

KOOK JIJ VANAVOND SCHAT

Er is iets merkwaardig aan de hand met eten en de rolverdeling daarbij tussen man en vrouw, ten aanzien van de bereiding om precies te zijn.

 

KROKETTEN

De kroket, of chiquer: de croquet, is niet weg te denken uit de Nederlandse keuken. Een ideale snack, een voorgerecht, een kleine hongerstiller die je met

     
 

PANNENKOEKENDAG

Ondanks de tip die ruimschoots op tijd kwam, ben ik de Nationale Pannenkoekdag straal vergeten. Geeft niks, dan wordt het ‘een terugblik op’.

 

COLA CULINAIR

Koken met cola klinkt als een keukenavontuur voor kinderen of een Amerikaanse raritieit. Toch is het allesbehalve een culinaire lolligheid.

     
 

NACHTLEESVOER

Veel mensen worden in het holst van de nacht wakker met onbedwingbare trek in eten.

 

VOEDSELGEVECHT

Laatst overviel het me weer. Mijn partner en ik zijn net aangeschoven in één van de betere eetgelegenheden die Den Haag rijk is.

     
 

HET BOS IN

Wat is er heerlijker dan op een mooie herfstdag het bos in te gaan? Om te wandelen, fietsen, noten zoeken  en… te eten. De een neemt zijn eigen picknickmand vol lekkere dingen mee...

 

PROEVEN

Bij een proeverij met vrienden denk je al snel aan wijn of kaas. Maar wat te denken van een proefsessie met allerlei soorten chocolade, balsamico, bier of vleeswaren.

     
 

NAJAARSETEN

Door het schizofrene zomerweer zou je het niet zeggen, maar de herfst begint pas officieel over een week. Net zo wisselvallig als het weer zal het er bij menigeen in de keuken aan toe zijn gegaan.

 

VULTIPS BUGLES

Smiths Bugles kan je op heel veel manieren vullen. Vul ze hartig, pittig of zoet. Hier een paar ideetjes.

     
 

SUPERFOOD HAVERMOUT

Havermout is rijk aan vitamine B1, magnesium en fosfor en helpt je cholesterol te verlagen.

 

SUPERGEZONDE SOJA

In de oosterse keuken is soja razend populair en in het oude China werd de boon zelfs aanbeden als heilig gewas. In de westerse wereld heeft het heilige boontje een imagoprobleem.

     
 

TAFELEN UIT DE KOFFER

Voor de meeste mensen is het een prettige bezigheid: thuis eten, uit eten gaan, of zoals de Belgen dat zo mooi zeggen ‘op restaurant gaan’.

 

VIS OP HOGE HAKKEN

Je verjaardag vieren, leuk! Cadeautjes, taart, kaarten, hapjes: feest. Steeds meer mensen denken daar anders over. In plaats van ‘Hiep hiep hoera’ ...

     
 

SAINT TROPEZ

Een etentje organiseren met Rubriekers blijkt nog niet zo eenvoudig. Een Frans restaurant, picknick, high tea, Rotterdamse café en Baarns hotel.

 

TAMME KASTANJES

Wie kent niet de karretjes met geroosterde tamme kastanjes van een bezoek aan Parijs? Op hoeken van straten en pleinen verkopen...

 

     
 

KAMPEREN EN KOKEN

Al jaren is het familietraditie om met Hemelvaart een week te kamperen “Bij de Bronnen”  in Ootmarsum. Een feest, zelfs voor de kampeerhaters.

 

PANNENKOEKENDAG

Ondanks de tip die ruimschoots op tijd kwam, ben ik de Nationale Pannenkoekdag straal vergeten. Geeft niks, dan wordt het ‘een terugblik op’.

     
   

GEPROEFD ARLA ZIN

Drinkyoghurt is er in allerlei smaken en kleuren. Maar Arla drinkyoghurt is de eerste die gezoet is met Stevia. Hoe smaakt dat?

   
     

recepten

recepten drank

kookboeken

groenten

fruit

volg rubriek op facebook volg rubriek op twitter rss feed rubriek

japans slurpen

   

groenten en fruit van het seizoen


   
groenten en fruit in de koelkast

hoe bewaar je groenten en fruit?

   

culinaire films

   

hoe kook je een ei?

 
   

alle rubrieken

alle onderwerpen kook

sitemap

nieuwsbrief

prijsvragen

forum

 
 
1.

Lijst met superfoods

2.

Geld besparen

3.

Wat doe je tegen keelpijn?

4.

Hoe kook je een ei?

5.

Trend kapsels

 
 
 

MAKEUP

Eyes Lips Face