kerstkoekjes

Kerstkoekjes bakken en versieren

Laatst bijgewerkt:

Zelf kerstkoekjes bakken

Bij kerst horen lekkere koekjes, en wat is leuker dan ze zelf te bakken en te versieren. Lees hier wat je nodig hebt om ze te bakken en te versieren en maak de mooiste koekjes. Je hebt er niet veel ingrediënten voor nodig en tegenwoordig kan je bij iedere supermarkt leuke versier- en decoreer spullen kopen.

kerstkoekjes

Basis recept kerstkoekjes

(voor 30 koekjes)

  • 350 g bloem
  • 250 g boter
  • 120 g basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 eierdooiers
  • (evt. citroenrasp van een onbespoten citroen)

Meng de bloem, basterdsuiker, vanillesuiker en citroenrasp door elkaar. Voeg de in blokjes gesneden boter en de eierdooiers toe. Kneed alles met je handen tot een soepel deeg. Maak een bal van deeg, wikkel deze in plastic folie en leg hem minstens 1 uur in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 C.

Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 5 mm dik en steek er koekjes uit. Leg de koekjes op de met bakpapier beklede bakplaat.

Zet het bakblik 10 a 15 minuten in de oven totdat de koekjes licht goudbruin zijn geworden.

koekkruiden

Smaakmakers

Om te variëren in smaak en kleur kun je aan het basisrecept voor koekjes allerlei kruiden en smaakmakers toevoegen.

Een paar voorbeelden om aan je deeg toe te voegen:

  1. Kaneel
  2. Kokos, voeg wat geraspte kokos toe
  3. Gemberpoeder, of wat geraspte verse gember
  4. Koekkruiden, hier vind je recepten voor koekkruiden of speculaaskruiden
  5. Gehakte noten
  6. Gehakte chocolade
  7. Gedroogd fruit, in stukjes gehakt. Denk bijvoorbeeld aan abrikozen, rozijnen, dadels of vijgen. Je kan ze ook laten weken in drank, maar dan wel goed uit laten lekken.
  8. Cacao, voeg een lepel cacao toe aan het deeg of aan de helft van het deeg zodat je kunt spelen met vormen.
3

Vormpjes

Om de koekjes uit het deeg te steken kun je de leukste uitsteekvormpjes krijgen. Kerstbomen, sterren, sneeuwpopen, enz. Je kunt ze kopen bij kookwinkels en huishoudelijke winkels.

Geen vormpjes bij de hand? Je kunt allerlei voorwerpen als vorm gebruiken. Neem b.v. een kopje voor een ronde vorm of knip een vorm uit van stevig papier of karton en snijd er om heen met een mes.

4

Glazuur

Om koekjes te versieren kun je verschillende soorten glazuur gebruiken. Op de bakafdeling van de supermarkt of in een kookwinkel kun je het kant-en-klaar kopen. Voorbeelden zijn suikerpasta, rolfondant, marsepein of rolfondant. Er zijn ook glazuurstiften en decoratiepennen met verschillende maten spuitmondjes te krijgen voor de fijnere decoraties.

Een eenvoudig glazuur kun je ook zelf maken:

#1 Suikerglazuur

Meng

  • 100 g poedersuiker
  • met water

tot de gewenste dikte. Om het wat kleur te geven kun je wat rode, oranje of groene limonadesiroop toevoegen of voor bruin wat poedersuiker vervangen door cacao.

#2 Eiwitglazuur

  • 1 eiwit
  • 250 g gezeefde poedersuiker

Klop de eiwitten schuimig en voeg in delen de poedersuiker toe. Blijf poedersuiker toevoegen tot het goed van dikte is.

#3 Boterglazuur

Boterglazuur is een crème achtig glazuur dat je wat dikker op koekjes kan aanbrengen, tussen twee koekjes gaat ook heel goed.

  • 100 g boter (bij voorkeur roomboter)
  • 200 g poedersuiker
  • 1 el citroensap of wat druppeltjes vanille aroma.

Laat de boter op kamertemperatuur komen. Zeef de poedersuiker erdoor en de citroensap.

#4 Roomkaasglazuur

Meng

  • 150 g roomkaas
  • 1 el honing

Lees op de volgende pagina hoe je het glazuur kunt kleuren

5

Glazuur kleuren

Je kunt het glazuur voor de kerstkoekjes op verschillende manieren een kleurtje geven.

  1. Met levensmiddelenkleurstof
    Om mooie heldere kleuren glazuur te krijgen kun je het beste levensmiddelenkleurstof kopen bij toko’s, kookwinkels of online bij Juffrouw Taart. Je kunt het in veel kleuren krijgen en het kleurt glazuur, marsepein of fondant in de kleur die je wilt.
  2. Met limonadesiroop
    Om lichte kleuren te krijgen kun je wat limonadesiroop (sinaasappel voor oranje, grenadine voor rood, bosvruchten of frambozen voor roze en reine claude voor groen) aan het glazuur toevoegen of echte bessensap.
  3. Cacao of oploskoffie
    Door er cacao of oploskoffie (aangemaakt met een beetje heet water) door te roeren krijg je lichtbruin glazuur, maar geef je ook wat smaak.
6

Versiering

Vind je alleen glazuur niet genoeg als versiering? Je kunt van alles gebruiken als versiering zolang het maar eetbaar is. Gebruik wat suikerglazuur om het op de koekjes te laten plakken.Een paar voorbeelden:

  • kant en klare gebak en pudding decoraties
  • hagelslag (wit, bruin, gekleurd)
  • eetbare glitter snoepjes
  • M&M’s
  • tumtum
  • chocolaatjes
  • nootjes, gehakt of hele noten, b.v. amandelen
  • poedersuiker
  • speciale eetbare decoratiestiften
7

Koekjes voor in de boom

Wil je de kerstkoekjes bakken om ze in de boom te hangen? Prik dan een gat in het deeg voor je ze gaat bakken zodat je er een touw of lint door kan doen. Dat kan je met allerlei voorwerpen doen. Het makkelijkste is met de achterkant van een plastic pen waar je het dopje van haalt.

8

Koekjes stapelen

Maak de koekjes in verschillende maten zodat je ze kunt opstapelen, wat glazuur er tussen om ze te laten plakken. Een leuke decoratie voor bij het toetje.

9

Inspiratie

Versierideetjes voor verschillende vormen koekjes

10

Voor gevorderden

Heb je de smaak te pakken dan kun je je eigen koekhuisje bakken en versieren. Snijd dan de volgende vormen uit het deeg. Ook raampjes en deurtjes moet je voor het bakken uitsteken. Plak de delen met glazuur aan elkaar en versier zoveel je wilt.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuw artikelen ontvangen? Geef je op voor de nieuwsbrief...