slapen in de hitte

Slapen als het warm is, 14 tips

Een groot nadeel van warm weer en hitte zijn de zomerse, zwoele nachten. Dat slaapt niet echt lekker. Hier wat tips om beter te slapen als het warm is en de nacht zo koel mogelijk door te komen ondanks het hete weer.

Airco

Een airco lijkt natuurlijk de meest voor de hand liggende oplossing voor dit probleem. Je kunt dan de temperatuur constant laag houden en het zachte zoemen helpt misschien nog eens extra om beter te slapen. Gelukkig zijn hele hete nachten in Nederland vrij zeldzaam. De vraag is of je voor die paar nachten een airco wilt aanschaffen. Een airco kost geld, plaats en verbruikt bergen energie. De hele nacht slapen in met de airco aan, maakt de lucht ook erg droog wat niet goed is voor je huid, je slijmvliezen en je luchtwegen.

Wat kan je nog meer doen om te slapen als het warm is?

1. Kleding of bloot?

Draag lichte, dunne luchtige katoenen kleding die lekker los zit. Of helemaal geen kleding denk je misschien. Maar daar zijn de meningen over verdeeld. Als je helemaal geen kleding draagt, blijft het zweet langer op je lichaam dat anders door je kleding zou worden opgenomen. Een luchtig katoenen hemdje lijkt de beste optie dus.

2. Haar

Iedereen met lang haar weet hoe haar je nek warm houdt. Om af te koelen is het dus beter dat er geen haar om je nek zit. Vlecht je haar, maak een staart of steek het op. Als je de knot of staart bovenop je hoofd samenbindt, dan hoef je er niet op te liggen.

3. Plaatselijk koelen

Koel de plaatsen waar je je hart voelt kloppen. Leg afwisselend een koude, natte doek op je polsen, enkels, nek, je voorhoofd en je knieholten. Of leg een waterflesje een uurtje in de diepvries en koel je daarmee.

4. Koel je kussen

Je hebt ook van die gelpads of gelkussens die je bij de drogist kunt kopen om op een zwelling te leggen. Als je zo’n gelkussen gekoeld onder je kussen legt, dan kan je je kussen af en toe omdraaien als het warm geworden is en dan koelt de achterkant weer af.

voeten en slapen bij heet weer5. Koel je voeten

Koel je voeten een paar minuten onder de douche of in bad voordat je gaat slapen. Als je in de winter koude voeten hebt, dan lukt het ook moeilijk om de rest van je lichaam warm te krijgen. En daar kan je gebruik van maken als het heet is. Als je dan koude voeten hebt is de rest van je lichaam ook koeler. Zet een bak met koud water naast je bed en doop je voeten er af en toe even in.

6. Ventilator

Een ventilator kan echt wel meer doen dan lucht die al warm is verplaatsen en kan je prima helpen te verkoelen.

  • Draai bijv. het draaiende gedeelte van ventilator richting het raam. Op die manier wordt warme lucht afgevoerd en vervangen door koelere buitenlucht.
  • Zet een bak met ijsblokjes voor de ventilator zodat de koele lucht jouw kant wordt op geblazen.

Lees hier meer tips om je ventilator efficiënt te gebruiken.

7. Slaap als de Egyptenaren

Van de Egyptenaren is bekend dat ze sliepen onder een vochtig laken. Maak een laken of badhanddoek nat en wring het uit tot het bijna droog is. Koel is het wel, maar je moet er van houden.

8. Zoek tijdelijk een andere slaapplaats

Warme lucht stijgt op, dus hoe hoger je slaapt hoe warmer. Dat geldt voor de positie van je bed maar ook voor de verdieping van je slaapkamer. Als je op zolder slaapt, kan je misschien overwegen een paar nachtjes beneden te gaan slapen. Een hangmat is bij warm weer ideaal.

9. Boekweitkussen

Kussens gevuld koolzaad of kersenpitten worden geadviseerd tegen nekklachten. Maar behalve dat je ze kunt verwarmen, kun je ze ook in de diepvries leggen zodat ze lang koud blijven en je verkoelen. Een boekweitkussen of -matras absorbeert de warmte van je lichaam niet en blijft daarom lang koel.

10. Slaap alleen

Of in ieder geval zo ver mogelijk bij iemand anders uit de buurt. Iemand tegen je aan of naast je straalt warmte uit en maakt je extra zweterig en plakkerig.

11. Geen licht, geen tv

Lampen, TV, computers, tablets, ja zelfs je mobiel straalt warmte uit. Zet ze uit. Alle kleine beetjes helpen.

12. Doe de verkoelende yoga ademhaling

Deze ademhalingsoefening helpt zowel om rustig te worden bij slapeloosheid als tegen de warmte. Het is één van de weinige oefeningen waarbij je door de mond inademt. Steek je tong een beetje naar buiten en maak er een rolletje van door de zijkanten van je tong naar boven te krullen. Haal rustig adem tot in je buik. Sluit je mond en adem door je neus weer uit. Zo vaak herhalen als je wilt.

13. Leg je lakens in de diepvries

Doe je lakens in een plastic zak (anders gaan ze misschien naar pizza ruiken) en leg ze een uur voor je gaat slapen in de diepvries.

14. Vul een kruik

Koop een kruik of misschien heb je er nog ergens één liggen voor als je ’s winters koude voeten hebt. Vul de kruik met ijskoud water of leg hem desnoods nog even in de vriezer of koelkast.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *