rubriek.nl | contact | adverteren | disclaimer |    

stemming slaat omSTEMMINGSWISSELINGEN

Kan je stemming soms omslaan zonder dat er echt een reden voor is? Heb je af en toe een humeur om op te schieten en lijk je er zelf weinig invloed op te hebben? Waar komt het dan door?

 

De ene dag is de andere dag niet

Hoe komt het dat je de ene dag vrij relaxed met ergernissen om kan gaan terwijl je de andere dag uit je vel springt bij de eerste de beste kleinigheid? Er kunnen natuurlijk stressvolle omstandigheden zijn die ervoor zorgen dat je tijdelijk wat minder kan hebben.

Maar als je geen echte aanleiding kan bedenken, dan kunnen dit mogelijke oorzaken zijn met daarbij tips wat je kan doen tegen stemmingswisselingen.

 

Wat je eet

Wat je eet heeft een grote invloed op hoe je je voelt en kan zelfs een slecht humeur veroorzaken. Uit onderzoek is gebleken dat een voedingspatroon met veel transvetten en verzadigde vetten de kans op depressies lijkt te vergroten. Terwijl diƫten rijk aan omega-3 juist een positieve invloed op je stemming hebben.

Voeding die bestaat uit slechte koolhydraten (wit brood, witte pasta en suiker) zorgen voor pieken in je bloedsuikerspiegel en dat heeft een tot gevolg dat je energiepeil en humeur ook pieken en vooral dalen krijgen.

Wat kan je doen?

Zorg voor een uitgebalanceerd eetpatroon dat rijk is aan vitaminen en mineralen. Kies voor gezonde vetten en laat voedsel met suiker en ongezonde vetten zo veel mogelijk liggen.

 

Je hormonen

Denk aan puberteit, PMS, zwangerschap of aan de overgang. Het zijn perioden dat je hormonen snel uit balans zijn en dat heeft ook grote invloed op je stemming.

Wat kan je doen?

Zorg voor weinig stress en voor veel ontspanning. Probeer de verleiding van snoep- en ongezonde snackbuien te weerstaan en probeer in plaats daarvan iets gezonds te nemen. Neem eventueel een supplement met calcium, magnesium en vitamine B6, deze zouden helpen bij PMS klachten. En als het even kan blijven bewegen. Dit verhoogt je serotonine (gelukshormoon) waardoor je je beter voelt.

 

Slaap tekort

Een tekort aan slaap zorgt bij veel mensen voor een kort lontje. Val je regelmatig in slaap met het licht of de TV aan? Dat kan gevolgen hebben voor je humeur van de volgende dag. Uit onderzoek is gebleken dat slapen met te veel licht de productie van melatonine onderdrukt. Melatonine wordt alleen aangemaakt in het donker. Melatonine heeft invloed op je stemming.

Wat kan je doen?

Zorg dat de lampen, de TV en andere lichtbronnen uit zijn voor je gaat slapen. Neem verduisterende raambekleding. Er bestaan ook supplementen met melatonine.


 

je bent wat je denkt

krijg jij een burnout?

slechte bui

stress te lijf

stress, wat is dat eigenlijk?

tips bij winterdepressie of winterdipblz 0 van 0
Er zijn op dit moment 0 berichten.

 

 

volg rubriek op facebook volg rubriek op twitter rss feed rubriek
weerstand verhogen je weerstand verbeteren
   
glas wijn calorieen

hoeveel calorieen zitten er in wijn?

   

de gezondste salade

   
stemming slaat om

last van stemmingswisselingen?


   
blauwe bes

je lever ontgiften

   

afvallen, zo lukt het niet

 
   

alle rubrieken

alle onderwerpen gezondheid

sitemap

nieuwsbrief

prijsvragen

forum

 
Aangepast zoeken
 
 
1.

Lijst met superfoods

2.

Geld besparen

3.

Wat doe je tegen keelpijn?

4.

Hoe kook je een ei?

5.

Trend kapsels

 
 
 

MAKEUP

Eyes Lips Face