rubriek.nl | contact | adverteren | disclaimer |    

HOOG SENSITIEVE PERSONEN

Hoog sensitieve personen hebben een zeer gevoelig zenuwstelsel. Hierdoor vangen ze informatie, stemmingen en prikkels op die door anderen vaak niet wordt opgepikt en horen, zien, voelen ruiken en denken ze meer dan anderen.

 

Herken je de volgende eigenschappen?

  1. ben je je ervan bewust dat de stemming van andere mensen invloed op je heeft?

  2. ben je plichtsgetrouw, heb je een sterk geweten?

  3. voel je je niet op je gemak bij harde geluiden en felle lichten?

  4. heb je behoefte aan tijd voor jezelf, om bij te komen van indrukken en/of gebeurtenissen.

  5. Raak je van streek of gestrest als je het idee hebt dat er teveel van je gevraagd wordt?

Als je één of meer van deze eigenschappen herkent, bestaat de kans dat je hooggevoelig bent.

 

Hoe komt het?

De gevoeligheid waardoor het zenuwstelstel meer prikkels oppikt is voor een groot deel onbewust en lichamelijk. Geen wonder dat dit soort personen de neiging hebben zich af en toe terug te trekken om bij te komen en hun energie weer op peil te krijgen.

 

Voordeel of nadeel?

Door de omgeving wordt hooggevoeligheid niet altijd begrepen en gewaardeerd.

Vooral niet omdat in onze cultuur geleerd wordt dat het verstand de boventoon voert en niet het gevoel.

Dit begint al als jong kind. Een hooggevoelig klein kind zal voorzichtig moeten wennen aan nieuwe dingen en veranderingen. Het kan angstig reageren op te veel geluid, harde stemmen en daardoor als niet sociaal worden gezien.

Aan de andere kant is een hooggevoelig kind creatief en zich zeer bewust van zijn omgeving. Ze ontwikkelen zich vaak snel, zeker als er begripvol wordt omgegaan met hun hooggevoeligheid.

Een teveel aan indrukken en prikkels wordt door hooggevoeligen als negatief ervaren en ze hebben vaak langer de tijd nodig zich hiervan te herstellen.

 

Positief

De hoog-gevoeligheid brengt ook positieve eigenschappen met zich mee. Deze personen leren vaak snel en zonder moeite en hebben een brede belangstelling. Ze zijn zorgzaam en meevoelend en hebben snel inzicht in situaties waardoor ze met originele en creatieve oplossingen kunnen aankomen. Ze hebben een sterke intuïtie en interesse en inzicht in spirituele zaken.

Aan de andere kant staan hooggevoelige personen niet bekend om hun snelle acties. Ze overzien de consequenties en zijn vooral voorzichtig. Drukte en sociale gebeurtenissen zijn niet aan hun besteed. Ze geven de voorkeur een diepgaand gesprek met één persoon.

 

Balans

Het lijkt voor hooggevoelige personen vooral belangrijk om de balans te vinden tussen de

buitenwereld met haar overdaad aan prikkels en invloeden en een manier om je daar tijdelijk aan te onttrekken zodat je je weer op kan laden en je energie weer op peil kan krijgen. Te lang en te veel blootstaan aan stimulansen zal leiden tot overspanning en stress.

 

Wat wel en wat niet?

Toegeven aan jezelf als hooggevoelig persoon dat je echt liever een boswandeling maakt dan naar een popconcert gaat, kan al veel stress verminderen.

Ook voedingsmiddelen als koffie, thee en alcohol kunnen een sterke invloed hebben. En deze fijngevoelige personen zullen er zelf achter moeten komen wat wel of niet goed bij ze valt.

Hooggevoelige personen lijken nauwelijks te passen in het ideaalbeeld dat de maatschappij ons voorspiegelt. De sociaal actieve, spontane, stoere, zelfverzekerde levensstijl lijkt niet voor deze mensen weggelegd. Maar als ze aan zichzelf kunnen toegeven welke activiteiten wel en niet bij hun passen, en wel situaties ze liever vermijden, kunnen ze volop gebruik maken van hun positieve eigenschappen en plezier ondervinden van hun diepe innerlijke leven.

 

 

boeken over hooggevoeligheid en hoog sensitieve personen

blijf gemotiveerd

ben jij een uitsteller

doe niet zo luiblz 0 van 0
Er zijn op dit moment 0 berichten.

 

 

volg rubriek op facebook volg rubriek op twitter rss feed rubriek
weerstand verhogen je weerstand verbeteren
   
glas wijn calorieen

hoeveel calorieen zitten er in wijn?

   

de gezondste salade

   
stemming slaat om

last van stemmingswisselingen?


   
blauwe bes

je lever ontgiften

   

afvallen, zo lukt het niet

 
   

alle rubrieken

alle onderwerpen gezondheid

sitemap

nieuwsbrief

prijsvragen

forum

 
Aangepast zoeken
 
 
1.

Lijst met superfoods

2.

Geld besparen

3.

Wat doe je tegen keelpijn?

4.

Hoe kook je een ei?

5.

Trend kapsels

 
 
 

MAKEUP

Eyes Lips Face