Zo word je nooit gelukkig

Er kunnen omstandigheden zijn waardoor ongelukkig bent. Maar soms voel je niet gelukkig terwijl daar niet echt een reden voor is. Daar kun wat aan doen.

Denk jij je zelf ongelukkig?

Het blijft moeilijk te begrijpen. Alles lijkt OK en toch voel je je niet tevreden en gelukkig. Wat gaat er mis? Misschien heb je jezelf gewoonten aangewend in je manier van doen of denken die je tegenhouden om je gelukkig te voelen.

Je leeft te veel in het verleden

Je laat je stemming in het heden te veel bepalen door wat er in het verleden gebeurd is. Vervelende, traumatische herinneringen, mensen die je teleurgesteld hebben of dingen die je liever anders had willen doen. Er zijn altijd wel dingen waar je geen prettig gevoel bij krijgt als je er aan terug denkt. Maar het verleden is voorbij en komt niet meer terug. Je kunt er niks meer aan veranderen. Wat je wel kunt veranderen is je leven nu. Misschien moet je daarvoor afscheid nemen van bepaalde dingen of mensen. Het zou jammer zijn als je ook het nu door je verleden laat verpesten.

Je maakt je zorgen om wat er zou kunnen gebeuren

Wat er in de toekomst gaat gebeuren, dat weet je niet. Beetje vroeg om je daar al zorgen om te maken. Het kost je energie en je wordt er niet vrolijker van. Probeer, als je jezelf weer betrapt op nare toekomstfantasieën, om je gedachten af te kappen en je te richten op het heden.

Je stelt te hoge eisen

Je bent niet snel tevreden. Je stelt hoge eisen aan jezelf, je uiterlijk, je omgeving en de mensen in je omgeving. Als je standaard zo hoog is, kan je eigenlijk alleen maar teleurgesteld worden. Teleurgesteld in jezelf en anderen, daar word je niet blij van. Probeer genoegen te nemen met minder. Je hoeft er niet op ieder moment uit te zien alsof je een modeshow moet gaan lopen, je huis hoeft er niet op ieder moment uit te zien als een toonzaal, je kinderen hoeven geen topprestaties te leveren op school. Goed moet goed genoeg zijn.

Je houdt je te veel bezig met wat anderen vinden

Misschien leef je je leven niet zoals jij dat graag zou willen en doe je dingen niet omdat je bang bent wat anderen er van zullen vinden. Je bent bang om kritiek te krijgen, afgekeurd te worden, uitgelachen te worden. Ja, het is niet zo makkelijk om dat gedrag af te leren en wat anderen vinden als onbelangrijk te beschouwen. Bedenk dat het belangrijker is wat jij van iets vindt, dan wat anderen er van vinden. Andere mensen hebben hun eigen leven, en hun eigen problemen en onzekerheden. Ze hebben misschien hun gedachten over jou en geven hun mening over wat jij wel en niet doet, maar gaan dan weer verder met hun eigen leven en zijn het waarschijnlijk even snel weer vergeten.

Je legt de nadruk op de negatieve dingen

Er zijn altijd leuke en minder leuke dingen. Misschien leg je te veel de nadruk op negatieve dingen. Kun je niet genieten van de leuke dingen omdat je de negatieve niet kan loslaten. Benader de minder leuke dingen in je leven op een rationele manier. Bedenk wat je kunt veranderen of verbeteren, of hoe je ze kunt aanpakken. Probeer te relativeren en maak problemen niet groter dan ze zijn.

Het kan altijd beter

Je hebt een leuk leven, maar als je het vergelijkt met anderen valt het best wel tegen. Ja, er zijn altijd mensen met meer talent, meer geld, meer geluk, enz. Je zult het moeten doen met wat jij hebt en wat jij kan. Maak je eigen plan en probeer jouw doelen te bereiken, maar blijf realistisch.