Zo help je je lever om je lichaam te reinigen

Over het algemeen is je lichaam heel goed in staat om zichzelf te reinigen. Bij die reiniging speelt de lever een grote rol. De lever is één van de grootste en hard werkende organen van je lichaam. Het is eigen een kleine chemische fabriek waarin zich een heleboel belangrijke processen afspelen. De lever helpt bij het verteren van vet, maakt schadelijke stoffen onschadelijk en speelt een grote rol bij het omzetten van voeding in energie.

Een goed werkende lever is belangrijk

Een goed werkende lever is belangrijk voor hoe je je voelt en voor je gezondheid in het algemeen. Als je lever goed werkt, heb je bijvoorbeeld meer energie, ziet je huid er gezonder uit, heb je een betere weerstand en is je geest scherper.

Wat kan je zelf doen om je lever te helpen?

*Voeding

Eet zoveel mogelijk natuurlijke en onbewerkte voeding. Veel groenten, fruit, verse kruiden, volkoren producten en gezonde vetten. Kies bij het kopen van vlees- en zuivelproducten, zoveel mogelijk voor producten van goede kwaliteit. Ga bijvoorbeeld voor biologische of organische producten, vlees van grasgevoerde dieren en wild gevangen vis en schaaldieren. Hoe minder pesticiden en vervuiling je voeding bevat, hoe beter voor je lever.

*Supplementen

Er zijn ook supplementen verkrijgbaar met vitamines, mineralen en kruiden die de lever ondersteunen en zo helpen bij een detox.

*Veel drinken

Veel drinken helpt je lichaam bij de afvoer van afvalstoffen. Maar drink dan wel de goede drankjes. Bijvoorbeeld: water, eventueel water met een scheutje verse citroensap, groene thee en kruidenthee zoals brandnetelthee, kamillethee of gemberthee zijn heel geschikt.

Wat is slecht voor je lever?

*Voeding en dranken waar je lever niet blij van wordt

  • Alcoholische dranken
  • Te veel cafeïne (koffie, cola, chocolademelk)
  • Suikerhoudende dranken of snacks met veel suiker, witte bloem en witte pasta vormen een aanslag op je lever.

*Stress

De uitdrukking is niet voor niets ‘iets op je lever hebben’. Door chronische stress raken je hormonen uit balans en dat heeft een negatieve invloed op de werking van je lever.

*Te weinig bewegen

De lever verwerkt je bloed door er voedingsstoffen uit op te nemen en op te slaan tot een moment dat je lichaam ze nodig heeft. Tijdens het sporten of bewegen, klopt je hart sneller en wordt er meer bloed rondgepompt. De lever kan er dan beter voor zorgen dat het bloed je hersenen, organen, gewrichten en spieren bereikt.

*Chemische vervuiling

Belast je lever en je lichaam zo min mogelijk.

  • Eet bij voorkeur onbespoten en biologisch geteelde fruit- en groentesoorten.
  • Kunstmatige zoetstoffen bevatten geen voedingsstoffen en moeten door de lever worden afgebroken. Het is daarom beter om ze niet te gebruiken.
  • Voeding of dranken die worden bewaard in plastic dat bisfenol A (BPA) bevat zijn een aanslag op je lever.
  • Gebruik zo veel mogelijk natuurlijke beauty producten. Wat je op je huid smeert, komt ook je lichaam binnen.
  • Let op welke schoonmaakproducten je gebruikt. Kies zoveel mogelijk natuurlijke schoonmaakproducten Die zijn niet alleen beter voor je lichaam, maar zijn vaak ook beter voor het milieu en dat is mooi meegenomen.