niet doen als je niet ziek wilt worden

Niet verkouden worden? Doe dan deze 20 dingen niet

11. Te intensief sporten

Tja, het is ook nooit goed. Te weinig bewegen is niet goed, maar te vaak en te intensief sporten ook niet. Je zult de middenweg moeten vinden. Als je te vaak of te intensief sport, nemen stresshormonen als adrenaline en cortisol toe (bron). Dit heeft een negatieve invloed op je witte bloedcellen en dat verlaagt je immuunsysteem waardoor je eerder ziek wordt.

intensief sporten

12. Je spullen niet goed schoonmaken

Voorwerpen die je regelmatig aanraakt zoals je mobiel, je toetsenbord, de afstandsbediening zou je eigenlijk dagelijks schoon moeten maken. Daardoor kan je het verspreiden van bacteriën en virussen tegengaan.

13. Te weinig in de zon gaan of geen vitamine D slikken

Het is niet voor niks dat mensen vaker ziek worden in de herfst of de winter. De Voedingsraad adviseert verschillende groepen om een supplement vitamine D te nemen. Dit onderzoek bijvoorbeeld heeft aan getoond dat voldoende vitamine D helpt om griep en verkoudheid te voorkomen.

14. Je eten delen met iemand anders

Je eten of drinken delen, pinda’s of chips uit een schaal eten waar ook anderen van pakken. Voeding dat gemaakt is door iemand die verkouden is, het kan er allemaal voor zorgen dat jij ook ziek wordt. Helemaal voorkomen kan je het waarschijnlijk niet, maar er op letten kan wel.

15. De lucht in je huis te droog laten worden

In de winter als je de centrale verwarming aan hebt wordt de lucht in huis vaak droog. Hierdoor kunnen de slijmvliezen van de keel en neus uitdrogen. Om dit te voorkomen kan je een luchtbevochtiger gebruiken. Ook als je hete thee drinkt, helpt de stoom je slijmvliezen vochtig te houden.

16. Roken of in het gezelschap van rokers zijn

Roken is natuurlijk niet goed voor je en met name niet voor je keel. Je zou dus het beste kunnen stoppen. Maar vaak in de buurt zijn van mensen die roken is veroorzaakt ook irritatie van de keel en luchtwegen waardoor je vatbaarder bent voor kou en griep.

17. Verkeerd ademhalen

Ademhalen door je mond droogt je keel eerder uit. Een goede ademhalingstechniek kan bovendien helpen om stress te verminderen. Als iemand in je omgeving hoest of niest, probeer dan snel uit te ademen en even niet in te ademen.

18. Dezelfde kleding thuis dragen als op het werk

Op je werk of op school zijn er altijd wel mensen verkouden. De hele dag hoesten en proesten mensen en bacteriën en virussen kunnen ook makkelijk op je kleding terecht komen. Als je thuis komt is het dus slim om je om te kleden. Dat voorkomt dat bacteriën en virussen zich in je huis verspreiden.

19. Te weinig drinken

Genoeg drinken zorgt voor de afvoer van afvalstoffen en voorkomt dat je uitdroogt. Als je niet genoeg drinkt, kan dat een negatieve invloed hebben op je weerstand.

20. Je handen en voeten niet warm houden

Doe je afweersysteem een plezier en probeer je handen en voeten warm te houden. Virussen kunnen beter overleven in een koude omgeving. Er is ook onderzoek dat aangetoond heeft dat koude voeten de kans op zieke worden vergroot. Waarschijnlijk omdat dan de bloedtoevoer naar je vitale organen dan afneemt en daardoor de circulatie van witte bloedcellen ook.

Toch verkouden geworden? Kijk dan of deze huismiddeltjes je kunnen helpen.

Pagina's:Vorige pagina 1 2