superfood kerstdiner

Voeg superfoods toe aan je kerstdiner

Laatst bijgewerkt:

Maak je kerstdiner gezonder en slanker met deze superfoods

Volgens onderzoek van Weight Watchers worstelen 2 op de 3 vrouwen met eten tijdens de feestdagen. Een kwart zelfs zo erg, dat ze eerder opziet tegen de kerst, dan dat ze er van kan genieten. Ze vreest het moment dat ze na de feestdagen op de weegschaal moet gaan staan en houdt daar voor en na de feestdagen rekening mee, door minder of gezonder te eten.

Wat dan helpt, is om je kerstdiner zowel lekker als gezond te maken en dat kan prima door deze superfoods erin te verwerken. Onderstaande ingrediënten passen prima bij de Kerst én zijn erg gezond en houden het aantal calorieën in toom.

zoetZoete aardappelen

Heerlijk zoet en heel gezond. Zo zoet dat ze ook verwerkt kunnen worden in zoet gebak. De zoete aardappel bevat voedingsvezels en zorgt daardoor voor een trage verbranding van de koolhydraten. Je hebt er daardoor langer energie van terwijl je bloedspiegel er niet te zeer door stijgt. Verder levert de zoete aardappel antioxidanten als adiponectine en lectine. Die twee stofjes samen kunnen helpen met afvallen omdat ze vet afbreken dat in de lichaamscellen opgeslagen is.

Bekijk hier en hier  recepten voor zoete aardappel.

kalkKalkoen

Kalkoen is om te beginnen heel mager vlees. 100 mg bevat slechts zo’n 140 kcal. Verder bevat het ook het aminozuur tryptofaan, dat je lichaam helpt om het geluksstofje serotonine aan te maken waardoor je humeur beter wordt en je beter kan slapen. Kalkoen is rijk aan vitamines en mineralen, zoals niacine, riboflavine, vitamine B6, ijzer, fosfor and zink.

Lees hier hoe je een kalkoen klaarmaakt 

app

Appelen

Wie houdt er niet van appel? Appel is veelzijdig want je kunt ze in zowel hartige als zoete gerechten verwerken. Je kunt ze vullen of als vulling gebruiken. Appelen bevatten relatief weinig calorieën en veel vezels, zodat ze je een voldaan gevoel geven. Om het meeste uit je appel te halen, kun je het beste ook de schil eten. Behalve dat appelen helpen tegen overgewicht, bevatten ze ook veel  flavanoïden die je cholesterol laag houden en veroudering tegengaan. Appels zijn onder andere goed te combineren met kaneel en noten.

Hier vind je 10 recepten met appel

kanKaneel

Kaneel ruikt heerlijk en smaakt lekker in gebak of gewoon over je appel. Maar buiten dat is het ook nog eens gezond. Zo heeft onderzoek aangetoond dat de consumptie van mild zoete kaneel kan helpen het hart gezond te houden en te beschermen tegen diabetes 2. En, kaneel kan helpen het percentage vet in het lichaam te verminderen.

Recept zoete broodjes met kaneel

cranbCranberry’s

Cranberry’s horen echt bij kerst. Drink ze als sap of verwerk ze in sauzen of eet ze gedroogd met noten uit de hand. Cranberry’s zijn zo gezond omdat ze antioxidanten, vitamine C en benzoëzuur bevatten. En de stof proanthocyanide, die ervoor zorgt dat E. Colibacteriën zich niet aan de blaaswand hechten. Hierdoor is het met name onder vrouwen, die veel meer kans op blaasontsteking hebben, een geliefd goedje.

chocPure chocolade

Chocolade is lekker en ook nog eens heel gezond omdat het rijk is aan antioxidanten. Verwerk het in toetjes, baksels of maak er chocolademelk van.

Lees hier waarom en hoeveel chocolade gezond is

knofKnoflook

Knoflook staat al eeuwen bekend om zijn gezonde eigenschappen. Meerdere onderzoeken bevestigen dat het regelmatig toevoegen van dit kruid al leidt tot grote gezondheidsvoordelen. Rauwe knoflook zou ondermeer cholesterol in het lichaam verlagen, de spijsvertering bevorderen, bloeddrukverlagend werken en bacteriëndodend zijn.

Lees meer over knoflook en recepten

nootmusNootmuskaat

Het kruid nootmuskaat is rijk aan antioxidanten en heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Het beschermt tegen tandbederf en tegen UV-stralen en gaat daardoor veroudering tegen. Reden genoeg om het vaker te gebruiken. Vers gemalen nootmuskaat smaakt heerlijk over de bloemkool, spruitjes of zoete aardappelen.

amNoten

Noten mogen dan veel calorieën bevatten maar daarom zijn ze wel heel gezond. Volgens dit onderzoek helpen ze zelfs om overgewicht te voorkomen. Eet noten als bij je ontbijt, zo uit de hand of verwerkt in gerechten.

Lees hier waarom en welke noten gezond zijn.

Uien

ui

Uien zijn eigenlijk zo gewoon, dat je haast zou vergeten dat ze ook nog eens heel gezond zijn. En je kunt ze makkelijk aan allerlei gerechten toevoegen. Je kunt ze carameliseren, roosteren, bakken of grillen. Uien zijn zo gezond omdat ze rijk zijn aan chroom, vitamine C en diverse flavonoïden. Flavonoïden zijn plantaardige stoffen met een sterke antioxiderende werking. Uien hebben een positieve werking op de spijsvertering, werken bloedsuiker verlagend, ontstekingremmend en zijn goed voor hart- en bloevaten. Ze horen niet voor niks bij de top 10 van de gezondste groenten.

spruitSpruitjes

Nog zo’n groente die in het rijtje van top-10 van gezonde groenten thuishoort. Niet bij iedereen geliefd maar je kunt er best lekkere gerechten van maken. Spruitjes bevatten veel vitamine K, C en foliumzuur, calcium en ijzer. Bovendien bevatten spruitjes, net als broccoli de stof sulforafaan, een sterke antioxidant, waarvan gedacht wordt dat deze bescherming biedt tegen het ontstaan van kanker.

Recepten spruitjes

Granaatappel

granaatappel

Verse granaatappel pitten zien er mooi uit en je kunt ze zowel in zoete als hartige gerechten verwerken. Voeg ze toe aan een salade, een vleesgerecht of aan je dessert of drink het als sap. Ze bevatten vitamine C, kalium, vitamine K, foliumzuur, polyfenolen en anthocyaan, de kleurstof die de granaatappel zo mooi rood kleurt. Volgens onderzoek bevatten ze vele voordelen voor de gezondheid. De polyfenolen kunnen ook een rol spelen bij overgewicht.

Kijk hier voor recepten met granaatappel