Verschillende soorten kaalheid

Hoe graag we het ook zouden willen, voor een groot deel van de mannen is haaruitval niet tegen te houden. Zo’n 70% van de mannen krijgt uiteindelijk in meer of mindere mate te maken met het uitvallen van de haardos. Soms is de haaruitval tijdelijk en keert het haar na verloop van tijd terug, maar veelal is het blijvend. Normaal gesproken verliest een man ongeveer 50 tot 100 haren per dag, maar dat is gezien het groeiproces van het haar heel gewoon. Wanneer dit meer is, spreken we van haaruitval. Voor haaruitval zijn verschillende oorzaken aan te wijzen. Daarover lees je meer in dit artikel.

Erfelijke kaalheid

Dit is de meest voorkomende soort van kaalheid en wordt in de wetenschap alopecia androgenetica genoemd. Dit type haaruitval is onderhevig aan verschillende factoren, zoals leeftijd, hormoonhuishouding en geslacht. Erfelijke kaalheid gaat geleidelijk en begint vaak bij de inhammen of de kruin. Wanneer dit heeft ingetreden is de haaruitval permanent en komt het niet meer op natuurlijke wijze terug. Om toch nog haar te kunnen houden is haartransplantatie een veelgebruikte oplossing. Haartransplantaties worden in verschillende technieken aangeboden, waarbij het eindresultaat na ongeveer een jaar zichtbaar is.

Stress

Ook stress kan leiden tot haaruitval. Dit is goed zichtbaar wanneer je je haar kamt of je hand erdoorheen haalt. In geval van stress kan het lichaam de hoeveelheid adrenaline niet goed verwerken, waardoor processen in het lichaam ontregeld raken. Hier is de groeifase van het haar een voorbeeld van. Wanneer de stress afzakt, wordt in bijna alle gevallen ook de groeicyclus van het haar weer opgestart en is er geen sprake van structurele haaruitval.

Overige oorzaken

Ook gezondheidsproblemen kunnen bijdragen aan haaruitval. Het bekendste voorbeeld hiervan is waarschijnlijk de haaruitval ten gevolge van chemokuren en bestralingen. Maar ook afwijkingen aan de schildklier zorgen voor ervoor dat haar sneller uitvalt. Daarnaast kan ook een verandering in het eetpatroon zorgen voor kalende plekken op het hoofd. Vooral bij diëten waarbij je weinig proteïnen binnenkrijgt wordt je haargroei behoorlijk ontregelt, dit kan soms zelfs leiden tot ernstige haaruitval.

Kaalheid als gevolg van deze oorzaken zijn vrijwel altijd tijdelijk van aard. Met een gezonde levensstijl beperk je het risico op haaruitval. Met een goede verzorging van je haren en hoofdhuid stimuleer je de haarzakjes, waardoor de kans op kaalheid wordt verkleind. Ook het veelvuldig gebruiken van een föhn, zeker op hoge temperatuur, is erg slecht voor de haarzakjes en zal het proces van haaruitval juist versnellen.