10 Tips om meer te bewegen tijdens zittend werk

Heb je werk waarbij je de meeste tijd zit? Lees dan de volgende tips.

Werd eerst nog gedacht dat je veel zitten kon compenseren als je daarnaast veel bewoog en regelmatig sportte. Dat idee is de laatste jaren veranderd. Zitten is het nieuwe roken. Lang achter elkaar zitten is slecht voor gezondheid en verkort je levensduur. Veel zitten is zelfs slechter dan niet sporten.

Massa’s mensen brengen tegenwoordig een groot deel van de dag zittend door al dan niet achter de computer. Ze stappen ‘s ochtends in de auto of bus om naar het werk te gaan, lopen een paar passen naar hun werkplek en zitten daar het grootste gedeelte van de dag.

1. Installeer pauze software

Als je op je computer bezig bent, kan je de tijd makkelijk vergeten. Voor je het weet ga je veel te lang door. Pauze software kan je zelf instellen zodat je om het half uur of uur gewaarschuwd wordt dat het even tijd is voor een break.

Voorbeelden gratis pauze software:

Voor Mac, iPad of iPhone : Dejal
Voor Windows, Mac, Android, Ios: Sirocco take a break

2. Sta ieder half uur even op

Een deel van de nadelen van lang zitten kan je tegengaan door van ieder half uur vijf minuten te bewegen. Zet een alarm op je computer of mobiel zodat je ieder half uur gewaarschuwd wordt dat je nog steeds zit. Vaak heb je niet in de gaten dat je al weer zolang zit. Ga even wat drinken halen, of doe een paar rek-en-strek oefeningen of ga even een ander klusje doen.

3. Meten is weten

Om te beginnen moet je een inzicht krijgen in hoeveel je zit. Als je ervan uitgaat dat er 24 uur in een dag zitten, daarvan slaap je als het goed is zo’n  7-8, blijven er 16 uren over. Het advies is om minder dan 11 uren te zitten. Dan zou je dus tenminste 5 uur per dag lopen, bewegend of in ieder geval niet zittend door moeten brengen.

Houd de tijd bij die je niet zit of als je dat lastig vindt, neem dan een stappenteller en probeer de 10.000 aanbevolen stappen per dag te halen.

4. Blijf drinken

drinken om veel te bewegen

Veel water dringen is goed voor je en heeft nog een ander voordeel. Je moet vaak naar het toilet. Zeker als je op je werk bent is dat een goed excuus om heel regelmatig op te staan. Werk je in een groot gebouw, zoek dan een toilet op dat wat verder weg ligt.

5. Lunch niet achter je bureau

Blijf niet achter je bureau zitten, maar ga ergens anders eten of maak een wandeling tijdens je lunchpauze.

6. Sta op als je belt

Maak er een gewoonte van om op te staan als je met iemand belt. Dit kan je zowel thuis als op je werk doen.

7. Vertel het persoonlijk

Bel en mail minder, maar loop even naar iemand toe als je iets te melden of te vragen hebt.

rekken en strekken op het werk8. Werk staand

Niet elk werk is ervoor geschikt natuurlijk. Maar er zijn tafels die in hoogte verstelbaar zijn. En zo kan je best af en toe wat rechtop staand werken achter je computer bijvoorbeeld of als je wat moet lezen of schrijven.

9. Maak besprekingen lopend

Stel voor om tijdens informele besprekingen een wandeling te maken in plaats van achter een tafel te gaan zitten.

10. Let op je houding

Maak er een gewoonte van om op je houding te letten. Train je om rechtop te zitten. Rek en strek regelmatig. Zit niet met je benen over elkaar.

  1. Vooral zitten met je benen over elkaar doe je zo automatisch. Mijn fysio waarschuwt er ook altijd voor. Ik heb gemerkt dat op je adem letten een goede houding bevordert.

  2. Zeker nu ik thuis moet werken, worden je tips voor bewegen tijdens het werk heel waardevol. Ik mis hier mijn stabureau en mijn ergonomische stoel. Ik loop nu elk uur de tuin in, daar is het gelukkig ook eindelijk weer voor. Ik heb n.a.v. je tips een hele kan water op mijn bureau gezet.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *