Is snel afvallen een verstandig idee?

Wil je zo snel mogelijk afvallen? Dan is het goed om je af te vragen of dit wel zo’n goed idee is. Hier hebben we het over wat wel en niet werkt en wetenschappelijk bewezen methodes waarmee je op een verantwoorde manier kunt afvallen.

Op een verantwoorde manier afvallen

Wanneer je via Google zoekt op alles dat met afvallen te maken heeft, worden er veel claims gedaan. Zo zijn er artikelen die je beloven om in korte tijd zeer veel gewicht te verliezen. Experts zeggen dat je niet meer dan een halve kilo tot twee kilo per week aan gewicht kunt verliezen, dit gaat om vet. Naast vet zal je ook suikervoorraden en vocht kunnen verliezen. Als je met een koolhydraatarm dieet begint, wordt er in het begin vaak veel vocht verloren.

Wil je gezond en snel afvallen? Dan kan dat verstandig zijn, mits dit op een verantwoorde manier gebeurt.

Manieren om af te vallen

We bespreken vier bewezen methodes, waarmee je op een verstandige manier relatief snel kunt afvallen:

  • Door middel van voeding

Voeding maakt impact. Als we naar de resultaten van verschillende onderzoeken kijken, zie je dat er veel meer gewicht wordt verloren bij mensen die zich op voeding focussen in vergelijking met lichamelijke beweging. Wordt er voor een combinatie van voldoende lichaamsbeweging en beweging gekozen? Dan wordt het beste effect behaald.

  • Door middel van voldoende lichaamsbeweging.

Voldoende lichaamsbeweging heeft slechts in beperkte zin invloed op jouw gewicht. Verschillende studies hebben dit aangetoond. In tegenstelling tot wat er vaak wordt aangenomen, kun je dus ook gewicht verliezen zonder dat je gaat sporten.

  • Door stress op de juiste manier te managen.

Over stress heeft bijna niemand het als het over afvallen gaat. Toch kan stress een behoorlijke invloed op jouw gewicht hebben. Zo kan het zo zijn dat je door stress meer vet gaat vasthouden. Het is daarom belangrijk om chronische stress te vermijden. Daardoor zal de bloedsuikerspiegel stijgen en gaan de cortisol-levels omhoog. Ook zal vetopslag rond de buik gaan ontstaan. Zoals je begrijpt bemoeilijkt dit het afvalproces. Stress kan beïnvloed worden met voldoende ontspanning, meditatie, lichamelijke beweging en de juiste balans tussen het werk en jouw privéleven. Uiteraard is dit voor iedereen anders, het is belangrijk om hierin een eigen weg te vinden.

  • Met de juiste mentaliteit

Als iemand gaat afvallen, hoor je vaak dat het er na een tijdje weer allemaal bijkomt. In dat geval kan het ontbreken aan de juiste mentaliteit of mindset. Wanneer je voldoende motivatie voelt om af te vallen of een gezond gewicht te behouden, zal het gemakkelijker gaan. Val niet af voor de verwachtingen van iemand anders, doe het voor jezelf vanuit intrinsieke motivatie. Wanneer je het voor iemand anders doet, zal het op de lange termijn vaak lastig worden om het vol te houden.

Nieuwsbrief