Hoe verbrand je meer calorieën?

Bij alles wat je doet verbrand je calorieën. Of je nu stil zit, de afstandsbediening gebruikt, stofzuigt of in de tuin werkt. Alles kost je meer of minder energie.

Meer calorieën verbranden dan innemen

De sleutel om af te vallen is om meer calorieën te verbranden dan dat je door voeding binnenkrijgt. Dus als je wilt afvallen geldt: des te meer energie je verbruikt, des te beter.

Drie processen

Je lichaam gebruikt op drie manieren energie. Het is mogelijk om alle drie deze processen te beïnvloeden en meer calorieën te verbranden.

 1. BMR of basaal metabolisme
  Het BMR of basaal metabolisme is het basis aantal calorieën dat je lichaam verbrandt om in leven te blijven, ook als je slaapt. Je hart klopt, je haalt adem, je bloed circuleert, enz. Dat zijn allemaal processen die energie kosten en dus calorieën verbranden. Je BMR verbrandt ongeveer 60% van alle calorieën bij een gemiddeld persoon.
 2. Calorieën die nodig zijn om activiteiten uit te voeren
  Of je nu je arm optilt, een stukje loopt, praat of met je ogen knippert. Alle bewegingen die je zelf aanstuurt kosten energie en daarmee verbrand je calorieën.
 3. Spijsvertering
  Ook het proces dat je lichaam uitvoert door voeding om te zetten in energie kost energie. Het eten, verteren en opnemen in het lichaam, daar is energie voor nodig.

Meer calorieën verbranden doe je zo:

#1 Bouw spieren op

Door te trainen bouw je spieren op. Om deze spieren in stand te houden zijn meer calorieën nodig dan voor gewoon weefsel. Ook als je lichaam in rust is. Vooral trainen met gewichten is goed voor spieropbouw. Je kunt hierdoor je basaal metabolisme (BMR) met 15% verhogen. Voor iedere 500 gram spieren heeft je lichaam iedere dag 50 extra calorieën om in stand te houden.

Als het je lukt om drie keer in de week 20 minuten te trainen met gewichten, is dat genoeg om spiermassa op te bouwen. Waarschijnlijk verbrand je niet alleen meer calorieën, maar zie je er ook beter uit.

#2 Beweeg meer

Gemiddeld verbranden mensen 30% van hun dagelijkse calorieën door beweging. Maar als je een zittend leven leidt kan dat flink minder zijn. Zo rond de 15%. Als je hier iets meer op let, en meer gelegenheden aangrijpt om te bewegen, kun je al snel meer verbranden. Je hoeft echt niet meteen te gaan rennen, de volgende dingen helpen ook al:

 • tikken met je voeten
 • met je benen zwaaien
 • tik met je vingers
 • sta vaker op en rek je uit
 • draai met je hoofd
 • ga vaker anders zitten
 • ijsbeer op en neer, b.v. als je belt
 • maak geen gebruik van de telefoon in hetzelfde gebouw, loop er even heen
 • ga naar het toilet op een andere verdieping
 • parkeer je auto zo ver mogelijk van de ingang
 • span en ontspan je spieren

#3 Voer je hartslag op

Als je drie tot vier maal per weer je hartslag voor een half uurtje opvoert door stevig wandelen, joggen, aerobics, zwemmen of een andere activiteit, dan verbrand je niet alleen calorieën door de activiteit zelf, ook uren daarna blijft je metabolisme verhoogd.

#4 Eet vaker kleine porties

Onderzoek heeft aangetoond dat het metabolisme beter op gang blijft als je vaker per dag kleine porties eet. Dit heeft te maken met het hormoon dat je schildklier aanmaakt. Als je een aantal uren niets eet dan neemt dit hormoon af. Bovendien blijft je spijsvertering actief door vaker kleine porties te eten.

pep
#5 Vaker pittig eten

Door het eten van pittig voedsel als b.v. pepers verhoog je je basaal metabolisme of BMR tot 50% gedurende 3 uur.

Ook dranken die cafeïne bevatten als koffie, thee en cola verhogen tijdelijk je metabolisme.