hormonen uit balans

Je hormonen uit balans? Zo merk je het

Laatst bijgewerkt:

Een druk leven in een drukke wereld met veel spanning en te weinig ontspanning…

Op de lange duur kunnen je hormonen het niet meer bijbenen en raken uitgeput. En je hormonen zijn verantwoordelijk voor veel functies in je lichaam. Wat merk je en wat kan je doen?

Modekwaal?

Een paar jaar geleden hoorde je er nauwelijks over. Nu des te meer. Termen als bijnieruitputting en hormoondisbalans lijk je overal tegen te komen. Het is trouwens geen ‘officiële’ kwaal die de reguliere geneeskunde erkent.

Aanwijzingen dat je hormonen uit balans zijn

Door een te druk leven met chronische stress komen de hormonen nauwelijks meer tot rust en blijven je bijnieren constant stresshormonen als adrenaline en cortisol aanmaken, waardoor ze op den duur uitgeput raken. En dat merk je aan je lichaam, je energiepeil en je uiterlijk.

1. Je slaapt minder goed dan je zou willen

Je hebt het gevoel dat je een goede nacht slaap hard nodig hebt. Maar helaas, je valt moeilijk in slaap, wordt vaak ’s nachts wakker of te vroeg in de ochtend waarna je niet meer in slaap komt. Uitgerust wakker worden is er ook niet bij.

Wat kan je doen?

Je slaapritme kun je herstellen door jezelf regelmaat aan te leren. Op tijd gaan slapen op een vaste tijd in een donkere kamer, zodat de melatonine productie op gang komt. Melatonine is een hormoon dat een rol speelt bij het slaap- en waakritme en alleen wordt aangemaakt als het donker is.

2. Je hebt donkere kringen onder je ogen

En die donkere kringen worden niet alleen veroorzaakt door slaaptekort. Stress, vermoeidheid zorgen voor een verminderde bloedsomloop. Je huid wordt bleker en dan wordt de dunne huid onder de ogen nog doorzichtiger waardoor die donker of blauwig lijkt.

Wat kan je doen?

Rust en ontspanning zijn daarvoor de enige oplossing op de lange duur. Op de korte duur helpen theezakjes op je ogen en een goede camouflagestick misschien een beetje. Maar nooit zo goed als dat je echt uitgerust en ontspannen bent.

3. Je hebt vaak het gevoel dat het je allemaal te veel wordt

Je hebt het gevoel dat je op je tenen loopt om alles wat je denkt dat je moet doen voor elkaar te krijgen. Lichtgeraakt zijn, snel over je toeren en het gevoel hebben niet opgewassen te zijn tegen de situatie horen daar bij. Je bent al lang blij dat je de dingen die je moet doen gedaan krijgt. Tijd voor jezelf zit er bijna niet in.

Wat kan je doen?

Schrap dingen die niet noodzakelijk zijn. Leer nee zeggen. Plan tijd voor ontspanning in en doe iets wat je echt leuk vindt, ook al is het maar een half uur per dag.

4. Je zit niet lekker in je vel

Je voelt je opgeblazen, stijf en stram. Normaal maakt je lichaam alleen adrenaline en cortisol aan tijdens of vlak voor een spannende gebeurtenis. Door constante drukte en stress raken je bijnieren uitgeput en daalt de aanmaak van cortisol waardoor je je traag en stijf voelt en misschien spierpijn hebt en pijn in je gewrichten.

Wat kan je doen?

Minder koffie, alcohol en suiker en minder stress. Voldoende vitamine C en B kunnen ook helpen.

5. Je hebt energie dipjes tijdens de dag

Blijf je ’s ochtends lang suf en moe of krijg je na de middag een dipje met gapen en andere tekenen van vermoeidheid? Of krijg je pas ’s avonds laat weer energie. Dat kan komen doordat je hormonen van slag af zijn. Je bijnieren horen de hele dag door kleine hoeveelheden cortisol te produceren. Door stimulerende middelen als koffie, alcohol, suiker en door stress kan dit patroon in de war raken.

Wat kan je doen?

Grijp niet naar koffie of suikerrijke snacks als je je moe voelt, maar neem iets met goede koolhydraten en of gezonde vetten. Deze geven langer energie en geen energiepieken gevolgd door energiedips. Denk aan een handje noten, een soepje, wat yoghurt met havermout, een gerechtje met avocado.

6. Je hebt last van je spijsvertering

Je hebt vaak last van brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel, verstopping, een vol gevoel enz. Door verkeerde voeding krijg je pieken en dalen in de bloedsuikerspiegels. Je hormonen maken overuren om dat te verwerken. Als gevolg werkt je spijsvertering niet optimaal.

Wat kan je doen?

Schrap zo veel mogelijk bewerkte en geraffineerde producten uit je voeding. Kies voor verse groenten, fruit, gezonde vetten en (organische) vis en vleessoorten. Lees hier ook welke voeding stress kan verminderen.

7. Sporten put je uit

Als je al tijd en zin hebt om te sporten dan knap je er niet van op maar voel je je vooral uitgeput.

Wat kan je doen?

Doe iets dat minder inspannend is. Je hoeft geen 10 km te rennen of spinning lessen te volgen. Wandelen, yoga of rustig fietsen zijn ook prima.

8. Je menstruatie is onregelmatig

Disbalans van de hormonen komt zowel bij vrouwen als mannen voor. Deze laatste geldt dan alleen voor vrouwen. Want als er één ding door je hormonen wordt geregeld is het wel je menstruatie. Als je hormonen langdurig uit balans zijn kan je ongesteldheid ook onregelmatig worden. vrouwen.

Wat kan je doen?

Zorgen dat je weer in balans komt door aanpassingen in je levensstijl. Gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning. Dit werkt niet meteen natuurlijk, maar heeft even tijd nodig.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *