jaloers

Jaloers? Laat je niet gek maken!

Jaloezie is een gevoel waar iedereen wel eens last van heeft. Het idee dat anderen iets hebben, kunnen of doen dat jij niet hebt of kunt, kan je jaloers maken. Wat kun je aan die jaloerse gevoelens doen?

 

Onvermijdelijk

Gevoelens van jaloezie horen erbij net als gevoelens van boosheid, angst en verdriet. Je kan ze niet altijd voorkomen. Als een vriend de loterij wint dan is het echt niet vreemd als je even denkt: Oh, had ik die loterij maar gewonnen. Maar misschien neemt hij je mee uit eten om het te vieren. Je hebt dan in ieder geval een etentje dat je niet gehad had als hij niet had gewonnen. Het gaat er om hoe je met die gevoelens om gaat en dat je je niet gek laat maken.

 

Jaloezie kost energie

Gevoelens van jaloezie kosten energie en kunnen er voor zorgen dat je jezelf naar en vervelend voelt. Zo snel mogelijk laten gaan dus die gevoelens. Zet ze om in positieve gedachten. Wat kan en wil jij doen om je beter te voelen en hoe ga je dat aanpakken?

 

Jaloezie is niet alleen maar negatief

Jaloers zijn is geen prettig gevoel, maar het kan je wel aanzetten tot nadenken en actie. Het kan je motiveren om bepaalde dingen te gaan doen omdat je er door die jaloerse gevoelens achter bent gekomen wat jij wilt, anders wilt of bereiken.

 

Accepteer

Om te beginnen zul je moeten accepteren dat er altijd mensen zijn die meer hebben, rijker zijn, mooier zijn of meer geluk hebben dan jij. Je zult het moeten doen met het uiterlijk, de middelen en de mogelijkheden die jij hebt. We hebben niet allemaal het uiterlijk om Miss Holland te worden, niet allemaal het verstand om de Nobelprijs Natuurkunde te winnen of het geluk als rijke erfgenaam geboren te worden. Dat wil trouwens helemaal niet zeggen dat die mensen een gelukkiger leven leiden dan jij.

 

Stop met vergelijken

Verschillen zullen er altijd zijn. Probeer jezelf niet te vergelijken met wat een ander heeft of kan. Je zult je daar alleen maar slechter door voelen. Stel je voor je hebt een nieuwe auto gekocht en je bent er heel erg blij mee. Een week later heeft de buurvrouw ook een nieuwe auto, alleen wel een mooiere, duurdere, snellere dan die van jou. Er is voor jou dan niks veranderd. Je hebt nog steeds die zelfde auto waar je zo blij mee was. Of ben je dan minder blij omdat de buurvrouw een mooiere auto heeft? Vergelijk liever je eigen situatie: toen je nog geen auto of een oude auto had, terwijl je nu een nieuwe hebt.

 

Waarom ben je eigenlijk zo jaloers?

Het kan interessant zijn om je te bedenken waarom je jaloers bent. Stel, je vriendin heeft gesolliciteerd op een leuke baan, ze is aangenomen en daar ben je best jaloers over. Waarom? Had je die baan zelf gewild, maar durfde je niet te solliciteren. Of ben je bang dat ze nu minder tijd heeft om leuke dingen met jou te doen. Gaat ze meer verdienen en wil je zelf ook graag meer geld? Of geeft de baan haar meer status, denk je dat anderen haar daar meer om zullen bewonderen dan dat ze jou doen? Je jaloezie vertelt je meestal iets over je eigen angsten, wensen en onzekerheden.

 

Streef naar het beste

Natuurlijk is er niks mis mee om te streven naar het beste voor jezelf. Wil je graag iets hebben of bereiken dan zul je je daar 100% voor moeten gaan. Ben je daar niet toe bereid? Dan heeft het ook geen zin om jaloers te zijn, want blijkbaar heb je er niet hetzelfde voor over als die ander heeft om het te bereiken.

 

Nieuwe kansen

Bedenk je zelf dat er altijd nieuwe kansen zijn en nieuwe mogelijkheden. Steek je energie liever in het maken van plannen hoe je die kansen en mogelijkheden gaat pakken, dan in negatieve gedachten over wat je allemaal niet hebt en niet kan.

 

Nieuwsbrief