Griep of verkoudheid

Verschil griep of verkoudheid?

In het najaar nemen de gevallen van griep en verkoudheid snel toe.

Een verkoudheid klinkt minder ernstig dan griep en de verschijnselen van beide lijken op elkaar. Wat zijn de verschillen?

Verkoudheid

Wat is het?

Een verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus. De infectie van dit virus begint in de neus of de keel. De symptomen bij een verkoudheid zijn: loopneus, keelpijn, niezen, hoesten, hoofdpijn, spierpijn en vermoeidheid. Je kunt soms lichte verhoging hebben.

Hoe krijg je het?

Een verkoudheid krijg je als je in aanraking bent geweest met een verkoudheidsvirus. Het virus dringt het lichaam binnen via de slijmvliezen. Het virus wordt verspreid door niezen en hoesten en via de huid (b.v. door het aanraken van iemand die net in zijn hand heeft gehoest of geniest en via de lucht (b.v. door inademing van de lucht waar iemand heeft gehoest of geniest). Er zijn honderden varianten van dit virus. Of je ook werkelijk verkouden wordt hangt af van je weerstand en conditie op dat moment.

Hoe lang duurt het?

Een verkoudheid begint langzaam met milde verschijnselen en wordt langzaam erger. Een verkoudheid duurt gemiddeld tussen de 2-10 dagen.

Medicijnen?

Een verkoudheid gaat als het goed is meestal binnen een week weer over. Er zijn geen echte medicijnen om een verkoudheid te genezen. Er zijn wel middelen die helpen bij griep en verkoudheid en de symptomen kunnen verlichten of verminderen. De duur van de verkoudheid wordt hierdoor niet minder lang.

Griep

Wat is het?

Ook een griep wordt veroorzaakt door een virus. Het gaat hierbij om varianten van het influenza virus. Er bestaan heel veel varianten en er komen er ook ieder jaar nieuwe bij. De symptomen zijn bijvoorbeeld: koorts, keelpijn, branderige ogen, hoesten, hoofdpijn, vermoeidheid, spierpijn.

Hoe krijg je het?

Het griepvirus verspreidt zich op dezelfde manier als een verkoudheidsvirus. Door besmette lucht of aanraking van besmette voorwerpen en mensen.

Hoe lang duurt het?

Een griep kan binnen enkele uren opkomen. Een griep kan een behoorlijke aanslag op het lichaam zijn. Hoewel de griep zelf vaak minder dan een week duurt, kan het 1-3 weken duren voor men geheel hersteld is.

Medicijnen?

Net als bij de verkoudheid is er voor griep geen echt medicijn. Meestal lukt het het lichaam om het virus zelf onschadelijk te maken. Mensen die verzwakt zijn kunnen wel behandeld worden met een medicijn dat gericht op het juiste virus. Het is wel mogelijk zich in te laten enten tegen griep met de jaarlijkse griepprik. Je bent dan beschermd tegen de meest voorkomende griepvirussen. Maar niet tegen alle of nieuwe griepvirussen.

Kan je griep en verkoudheid voorkomen?

In afgesloten ruimten waar veel mensen zijn, loop je meer risico. Probeer lichamelijk contact met mensen die verkouden zijn of griep hebben zo veel mogelijk te beperken. Behalve zorgen dat je in een goede conditie bent en vaak en goed je handen wassen, kun je verder weinig doen. Als je tot een risicogroep hoort, dan is de griepprik een goed idee.

Verschil griep of verkoudheid

Het kan moeilijk zijn om griep van een flinke verkoudheid te onderscheiden. Onderstaande verschijnselen kunnen je misschien verder helpen:

  • Een loopneus is een typisch verschijnsel bij een verkoudheid en hoort meestal niet bij griep.
  • Een griep begint vaak heel plotseling, een verkoudheid begint geleidelijker.
  • Bij griep is er vaak sprake van koorts, bij verkoudheid kan lichte verhoging voorkomen.
  • Een verkoudheid kan vermoeiend zijn, maar het is meestal wel mogelijk de dagelijkse dingen te blijven doen. Bij griep is het vaak wel nodig om rust of zelf bedrust te houden.