is gezond eten duurder

Is gezond eten duurder?

Vaak bestaat het idee dat gezond eten een stuk duurder is. Daarom wat tips om op een goedkope manier toch gezond te eten.

Gezond eten is een keuze

Gezonde producten zijn vaak duurder en het kost ook nog vaak extra moeite om ze klaar te maken. Maar gezond eten heeft ook voordelen. Ten eerste is het beter voor je gezondheid, zeker op de lange duur. Je voorkomt overgewicht, bent energieker en daardoor hopelijk productiever.

Wat is gezond?

Gezonde voeding bevat:

  1. groenten en fruit
  2. gezonde vetten
  3. proteïnen (dit zijn eiwitten die in vlees, vis, eieren, peulvruchten, noten en zuivel zitten).
  4. volkoren producten

Is gezond eten duurder?

Verse groenten, vis, gezonde magere vleessoorten, fruit en noten zijn gezond en ook juist vaak wat duurder. Maar ook kant-en-klaar maaltijden, frisdranken, snoep en snacks en fast food behoren tot de duurdere boodschappen.

Hoe houd je het goedkoop?

– Maak een planning

Maak een plan voor een paar dagen, maak een boodschappenlijstje en houd je dan aan je plan. Een planning werkt beter dan dat je zonder idee van wat je gaat eten naar de winkel gaat en koopt wat je ziet. Het voorkomt dat je te veel koopt en dingen weg moet gooien of dingen koopt die je niet nodig hebt en waar je mee blijft zitten.

Koop onbewerkte groenten en fruit

Gesneden, gewassen en bewerkte groenten en fruit zijn meestal duurder dan als je het koopt zoals het geoogst werd. Snij en was het dus zelf.

– Koop ‘buitenbeentjes’

Bij verschillende supermarkten worden nu ook groenten verkocht die niet perfect van vorm zijn. Zo heb je kromme komkommers of wortels. Met de smaak en het product is verder niks mis. Bij Albert Heijn heten ze buitenbeentjes, maar ook bij de andere supermarkten verkopen ze deze afdankertjes. Natuurlijk zijn ze wel goedkoper.

– Drink meer water

Zowel frisdrank als vruchtensappen zijn niet gezond. Als je frisdranken en vruchtensap beperkt en daarvoor in de plaats meer water (bij voorkeur uit de kraan) drinkt, dan is dat zowel goedkoper als gezonder.

– Koop groenten en fruit van het seizoen

Groenten en fruit van het seizoen zijn vaak in overvloed aanwezig en daardoor goedkoper.

– Koop meer, kook meer

Als er groenten of vlees in de aanbieding is, koop er dan meer van en vries het in. Je kunt ook dubbele porties koken en dit invriezen. Spaart ook nog eens tijd uit.

– Ga voor diepvries

Diepvries groenten en fruit doen wat betreft voedingswaarde niet veel onder voor verse groenten en fruit, maar zijn vaak wel goedkoper.

– Goedkope alternatieven voor duur vlees

Gebruik af en toe eens zalm of tonijn uit blik, niet duur en wel gezond. Je kan het prima verwerken in pasta schotels of maaltijdsalades.

Neem gedroogde bonen in plaats van bonen uit pot of blik. De bereiding duurt iets langer, maar het is gezonder en levert veel proteïnen

Eet vaker eieren. Eieren zijn gezond en een goede bron voor proteïne.

– Eet minder of minder vaak vlees

Eet minder vlees per dag 100-120 gram vlees per dag persoon is genoeg. Of eet eens vaker een dagje vegetarisch.

– Neem je eigen lunch mee

Neem een lunchpakket mee naar je werk, zodat je niet naar de kantine, snackbar of supermarkt hoeft te gaan voor een lunch. Het kost iets meer tijd en voorbereiding, maar het is zeker goedkoper en gezonder.

Bekijk hier 10x goedkope maar gezonde voedingsmiddelen

[bol_product_links block_id=”bol_549ffae904b25_selected-products” products=”9200000023973049,9200000015581139″ name=”be” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”500″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *