voornemens moelijk volhouden

Goede voornemens moeilijk volhouden

Maak je net als tweederde van de Nederlanders goede voornemens? En hoe lang hou je dat vol? Niet lang volgens onderzoek.

 

Te veel eten

Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders willen genieten van de feestdagen. Lekker eten en drinken hoort daarbij en het sporten wordt door de meesten even op een laag pitje gezet. En daar voelt 71% zich niet schuldig over. Want 64% neemt zich voor om dat vanaf 1 januari weer goed te maken door  gezonder te gaan eten en sporten.

 

Hoe lang hou je het vol?

Ondanks alle goede voornemens, houdt slechts de helft het maar vol. Meer dan een kwart begint er helemaal niet aan. Voor hen blijft het bij een voornemen. Anderen stoppen al weer snel omdat het te lang duurt voor ze resultaat zien of gewoon geen zin hebben. 60-Plussers doen het nog het beste. Zij stellen zich realistischer doelen en als ze al voornemens maken, dan houdt 28% het ook echt vol. Tegenover 14% van de mensen onder de 30. Wat helpt om voornemens langer vol te houden is een buddy of coach nemen of als je wilt gaan sporten, dat in groepsverband te doen. Dat zorgt er voor dat het leuker wordt maar ook dat je iemand hebt die je begeleidt of oppept op momenten dat je dat nodig hebt.

 

Rolmodel

Naast een buddy of groep kan ook een rolmodel helpen bij een gezonde leefstijl. Een bekende Nederlander die je als voorbeeld neemt. Volgens 25% van de ondervraagden komen mensen als Paul de Leeuw, Patty Brard en Barbie daar niet echt voor in aanmerking en kunnen zij zelf nog wel een coach gebruiken om ze te helpen bij advies voor een gezondere manier van leven.

 

Misschien toch maar iets minder eten?

Als je weet dat veel Nederlanders goede voornemens moeilijk volhouden,  en de kans klein is dat je de kilootjes na de feestdagen weer snel kwijtraakt, is het misschien beter om niet helemaal los te gaan. Wat er niet aan komt, hoeft er later ook niet van af.

 

bron: ANP