Gezond uit eten

Uit eten gaan is lekker en gezellig

Maar wat als je wilt afvallen, op je gewicht let of gewoon graag gezond eet? De meeste restaurants maken rijkelijk gebruik van boter, room en andere lekkere ingrediënten. Je kan natuurlijk helemaal los gaan en het de week erna er weer aftrainen. Maar je kan ook gewoon lekker uit eten gaan en wat meer gezonde keuzes maken.

Welk restaurant?

Heb je de mogelijkheid om mee te beslissen naar welk restaurant je gaat, dan zijn Thaise, Chinese, Japanse, Griekse en Indiase gerechten vaak calorie-armer dan b.v. Mexicaanse, Italiaanse of Franse gerechten.

Onbeperkt eten restaurants zijn niet de beste keus. De verleiding is groot en het is moeilijk om in de gaten te houden hoeveel je eet.

Bereid je voor

Als je weet dat je uit eten gaat, hou dan de andere twee maaltijden van die dag licht. Toch is het beter om het restaurant niet met een lege maag binnen te gaan. Eet wat lichts voor je uit eten gaat. Iets van fruit of yoghurt.

Een andere tip is om online eerst even het menu te bekijken, zodat je weet wat je keuzes zijn

wijnDrankjes

Water is een prima keuze. Zowel voor als tijdens de maaltijd.  Water levert geen calorieën en zorgt toch voor een vol gevoel.  Houd je waterglas gevuld zodat je er constant van kan drinken.

Laat frisdrank, light-frisdrank en vruchtensappen liever achterwege. Alcoholische drankjes wekken de eetlust extra op en bevatten zelf ook de nodige calorieën.

Let op de bereidingswijze

Hoe iets bereid is, maakt veel uit voor het aantal calorieën en kan van iets gezonds, iets ongezonds maken.

Gestoomd, geroosterd, gepocheerd of gegrild zijn over het algemeen betere keuzes omdat daar weinig of geen vet aan te pas komt. Anders dan bij gefrituurd, gebakken, krokant gebakken of gesauteerd (in boter gebakken).

Eet met aandacht

Uit eten doe je meestal niet alleen en als het gezellig is, kan je aandacht afgeleid worden door het gezelschap of het gesprek. Maar het is verstandig om af en toe de aandacht op het eten te richten en bewust te zijn van wat je eet en hoeveel je eet. Als je met aandacht eet, kan dat voorkomen dat je teveel eet.

Laat je keuze niet beïnvloeden

Als je met meerdere mensen uit eten gaat, dan kan je je makkelijk laten beïnvloeden of verleiden door wat anderen bestellen. Je kunt wel een gerecht of portie delen met iemand. Dat scheelt de helft.

Slim bestellen

Bestel als het even kan als eerste je hoeft je dan niet te laten verleiden door wat de anderen bestellen.

Voorgerecht

 • Ga voor soep of salade als voorgerecht. Deze vullen en zijn toch licht. Zeevruchten, meloen of grapefruit cocktails zijn ook een goede keuze. Vraag of je de dressing of saus er los bij krijgt zodat je die zelf kunt doseren.
 • Als je de keuze hebt, kies dan voor een bouillon of heldere soep in plaats van romig of gebonden.
 • Eet geen brood of weinig brood.

Hoofdgerecht

 • Bestel twee voorgerechten in plaats van een voorgerecht en een hoofdgerecht
 • Kies voor een vegetarisch gerecht, deze bevatten meestal meer groenten en minder calorieën
 • Let op de bereidingswijze (zie boven)
 • Vraag ook hier sauzen en dressing apart
 • Vraag in plaats van frites of gebakken aardappelen om extra groenten of salade
 • Als je de keuze hebt, dan zijn rode sauzen over het algemeen minder vet dan witte sauzen
 • Gerechten verpakt in (blader)deeg zijn lekker maar erg calorierijk

muntNagerecht

 • Neem alleen koffie of (munt)thee als nagerecht
 • Neem fruit of yoghurt als nagerecht

Algemeen

Eet rustig, kauw goed en eet langzaam.

Eet niet meer dat je wilt of op kunt.  Misschien is je geleerd om je bord leeg te eten, maar in een restaurant kan je best iets laten staan. Niet iedereen eet dezelfde grote porties.

En het belangrijkste: zorg dat je een leuke tijd hebt.