eten als een oermens

Eten als een oermens

Gezonder eten kan op verschillende manieren. Volgens het Paleo dieet zouden we moeten eten als de oermens. Maar hoe doe je dat?

Paleo dieet

Volgens het Paleo dieet zouden we het beste kunnen eten wat onze voorouders in de oudheid aten. Het is geen dieet speciaal bedoeld om af te vallen, maar een gezonde leefstijl die welvaartsziekten tegengaat.

Paleo levensstijl

Behalve een ander dieet hadden onze voorouders natuurlijk ook een andere levensstijl. Zo beweegden ze stukken meer en zaten ze niet zo lang op een stoel als wij dat doen. De Paleo levensstijl adviseert daarom ook meer beweging en meer buitenlucht.

Wat aten onze voorouders?

Mensen in de oudheid waren jagers en verzamelaars en aten vooral vlees en planten, vruchten en zaden van het seizoen.

Wat eet je niet?

Voedingsmiddelen die je beter zou kunnen schrappen volgens het Paleo dieet zijn granen, zuivel en suiker. Dat betekent dus geen brood met kaas, en dat is al niet gemakkelijk voor de gemiddelde Nederlander. Verder natuurlijk geen geraffineerde producten en geen light producten. Sommige Paleo-aanhangers eten ook geen aardappelen vanwege het hoge zetmeelgehalte, en andere planten van de nachtschade familie zoals tomaten, aubergine en paprika. Chocolade, koffie en alcohol horen ook niet bij dit dieet hoewel niet iedereen het hier over eens is.

Wat eet je dan wel?

Vlees, vis, eieren, groenten, vruchten, noten, zaden, kruiden en honing.

Wat zijn de voordelen?

Als je dit dieet/deze levensstijl zou volgen dan ben je beter bestand tegen welvaartsziekten en hoort overgewicht tot het verleden. Ook zou het mensen die aanleg hebben voor diabetes goed doen.

Niet makkelijk, wel steeds populairder

Als je bedenkt wat je allemaal niet mag eten dan zul je begrijpen dat het voor een gemiddeld persoon niet gemakkelijk zal zijn om deze levensstijl consequent te volgen. Nu is het Paleo dieet misschien wel erg extreem om mee te beginnen. Je kunt natuurlijk zo ver gaan als je zelf wilt. Er zijn wel steeds meer mensen die inzien dat het wat minder kan met suiker en andere geraffineerde producten en steeds meer voor natuurlijke voeding kiezen.

Wil je meer weten over deze levensstijl en recepten bekijken? Kijk dan bijvoorbeeld op:

paleo.nl
hetpaleoprincipe.nl
happyhealthy.nl

Nieuwsbrief