Eet minder zout

Als je gezond wilt eten wordt ook aangeraden om niet te veel zout te eten. Minder zout is goed voor het hart en de bloeddruk.

Een klein beetje zout is nodig

Een klein beetje zout is nodig voor het goed functioneren van de zenuwen en de spieren. Maar tegenwoordig krijg je makkelijk te veel zout binnen. Veel kant-en-klaar producten, soepen, sauzen, kazen, chips en zoutjes bevatten veel zout.

zout snacksAanbevolen hoeveelheid zout

Aanbevolen wordt om niet meer dan 2,4 gr natrium per dag te gebruiken. Dit komt overeen met 6 gram, dat is ongeveer een theelepel keukenzout. Mensen die last hebben van hoge bloeddruk wordt vaak geadviseerd om minder dan deze 6 gram zout te gebruiken. Onderzoek door de Gezondheidsraad heeft namelijk uitgewezen dat als je 1 gram natrium, dat is ongeveer 2,5 gram keukenzout, per dag minder zou gebruiken, de bovendruk gemiddeld met 0,7 tot 1,8 mm afneemt en de onderdruk met zo’n 0,7 mm Hg. Dit zijn gemiddelden, want niet iedereen reageert op de zelfde manieer op zout. Bij mensen die al een hoge bloeddruk hebben, is dit effect nog iets groter. Bovendien lijken medicijnen tegen een hoge bloeddruk bij gebruik van minder zout, beter te werken.

Tips om minder zout te eten

  1. Beperk het gebruik van bewerkt voedsel zoals kant-en klaar maaltijden, sauzen uit zakjes, mixen en salade dressings. Vooral vleeswaren, maar ook brood en ontbijtgranen bevatten veel zout.
  2. Kies voor verse- of diepvries groenten in plaats van groenten uit blik.
  3. Gebruik je toch producten uit blik of uit een pot, giet dan het vocht zoveel mogelijk af en gooi het vocht weg. Je bent dan in ieder geval een deel van het zout kwijt.
  4. Kies minder voor bewerkt vlees. Beter keuzes zijn b.v. kipfilet, biefstuk, rundergehakt, varkenshaas in plaats van gepaneerde schnitzels, kip cordon bleu, verse worst enz.
  5. Er zijn producten die van nature meer zout bevatten zoals b.v. ham, kaas, olijven, gerookte vlees- en vissoorten en garnalen.
  6. Probeer bij het koken zo veel mogelijk andere smaakmakers te gebruiken zoals ui, knoflook, gember, mosterd, kerrie en andere (verse) kruiden te gebruiken om smaakt te geven aan je gerecht. Verse kruiden zullen nog meer smaak opleveren. Voeg pas aan het einde indien nodig wat zout toe.
  7. Strooi niet als een soort automatisme zout op je gerecht, proef het eerst.
  8. Gebruik geleidelijk minder zout, je went er dan vanzelf aan. Ben je er eenmaal aan gewend zul je b.v. soep uit blik en andere kant-en-klaar producten eerder te zout vinden.
  9. Lees de etiketten. Er zijn voedingsmiddelen die meer zout bevatten dan je zou denken.