denk jezelf dun

Denk jezelf dun

Met denken alleen kom je er natuurlijk niet. Maar hoe en wat je denkt is wel heel belangrijk als je wilt afvallen.

Motivatie is alles

Het begint met motivatie. Als je eenmaal voor je zelf hebt besloten dat je niet meer te dik wilt zijn. Dan moet je er voor gaan. Je moet het alleen doen omdat je het zelf wilt. Niet omdat iemand anders het wil. Alleen dan kan je het volhouden.

Geduld

En als je dan gaat beginnen met het aanpassen van je eetgewoonten en misschien meer gaat bewegen, dan is geduld belangrijk. Het is niet de bedoeling dat je zo snel mogelijk kilo’s afvalt, ook niet dat je als een gek gaat sporten, en helemaal niet dat je jezelf gaat uithongeren. Zie het als een verandering van levensstijl die niet tijdelijk is maar die je levenlang gaat duren. Begin met kleine aanpassingen in je voedingspatroon en begin met iets meer te bewegen.

Vervang negatieve gedachten

Volgens een van de NSF (National Science Foundation) heeft een gemiddeld persoon tot 12.000 – 60.000 gedachten per dag en daarvan is 80% negatief. Als je je daarvan bewust wordt, kun je er ook wat aan doen. Als je je zelf betrapt op deze gedachten, probeer ze dan positief te veranderen:

ik kan het niet – ik kan het wel en ik doe het ook.
het lukt me niet om af te vallen – het gaat met lukken om af te vallen.
ik haat diëten – ik heb het voor mijn lichaam/figuur over om gezond te eten.
ik ben te moe om te sporten – ik ben nu moe, maar van sporten krijg ik energie.

Denk jezelf dun

Stel jezelf voor dat je een kledingsstuk draagt waar je je nu nog te dik voor voelt, of te dik voor bent. Koop desnoods iets dat je graag wilt dragen als je genoeg bent afgevallen of hang een foto op van jezelf op de (koel)kast van toen je slank was. Je hebt dan iets om naar toe te leven
Heb je honger of is het iets anders?

Als je trek hebt en je hebt de drang om iets te gaan eten, denk dan eerst even na over wat dat gevoel veroorzaakt. Misschien heb je geen honger, maar dorst, verveel je je, voel je je somber of heb je een ander gevoel dat je wilt wegeten. Kom je tot de conclusie dat je echt wat te eten nodig hebt, neem dan een gezonde snack, of desnoods de helft van wat je van plan was te eten.

Je stemming

Als je weet dat je gaat eten na een bepaalde gebeurtenis of als je in een bepaalde stemming bent, probeer dan een alternatief te vinden voor het emotioneel eten. Vervang iets te eten door een andere activiteit. Ga een wandeling maken, ga iets gezonds koken, draai je favoriete muziek, speel een spel op je mobiel of computer, bel iemand op, ga mediteren of yoga doen, enz.

Nieuwsbrief