De mooie voedselmachine – Giulia Enders

De mooie voedselmachine, alles over de darmen, een onderschat orgaan is een boek van Giulia Enders.

vmkHoe kan je een heel boek volschrijven over de darmen, zonder dat het saai en vervelend wordt, vroeg ik me af. Maar het kan blijkbaar. Giulia Enders (1990) en bijna afgestudeerd in de Geneeskunde schreef het boek en haar zus Jill maakte de illustraties. In Duitsland was het boek meteen een hit. En hier staat het boek deze week op nummer 1 in de bestseller 60.

In haar boek legt ze uit hoe de spijsvertering werkt vanaf het moment dat het je lichaam binnenkomt tot het moment dat het er weer uit gaat. Uitgebreid en opgewekt, maar in voor iedereen begrijpelijke taal. En dat niet alleen. De informatie wordt aangevuld met weetjes, feiten en fabels waardoor het eigenlijk een heel leuk en ook nuttig boek is.

Wat is er zo bijzonder aan de darmen?

Wat is er dan bijzonder aan de darmen en wat valt er allemaal over te vertellen? Als je het boek hebt gelezen weet je in ieder geval precies hoe de spijsvertering werkt, hoe het zit met lactose- en fructose intolerantie en goede en slechte bacteriën en waarom sommige bacteriën je dik kunnen maken. Maar ook hoe de hersenen met de darmen samenwerken, waarom de darm prikkelbaar kan worden en wat de invloed van stress is. Antibiotica, probiotica en prebiotica worden uitvoerig uitgelegd. En natuurlijk is het onvermijdelijk om het over de darmen te hebben zonder ook over poep te praten.

vm2

Over het boek

De informatie die je over de darmen en de werking van je lichaam krijgt is zonder twijfel duidelijk, interessant en nuttig. Eigenlijk zou iedereen de moeite moeten nemen het boek te lezen om zo meer inzicht te krijgen hoe het eigen lichaam werkt. Door te kiezen voor tekeningetjes als illustraties en niet voor realistische foto’s krijgt het boek een bepaalde luchtigheid en vrolijkheid waardoor zelfs het lezen over de meest agressieve bacteriën en aarsmaden niet al te onplezierig is.

Bekijk hier een stukje van het gesprek dat Giulia Enders had met Umberto Tan.

[bol_product_links block_id=”bol_545f8e4716a9a_selected-products” products=”9200000030698584,9200000034544831″ name=”vm” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”600″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]