De gezondste salade, zo stel je hem samen

Een Duitse voedingsdeskundige heeft de gezondste salade ter wereld samengesteld. Kijk hier wat er allemaal in gaat.

De salade is samengesteld door een Duitse voedingsdeskundige Marion Grillparzer die een methode heeft bedacht om af te vallen volgens het GLYX dieet. Dit is geen dieet waarbij je je aan strenge regels moet houden, maar meer een leefstijl waarbij je de glycemische index, goede en slechte koolhydraten en gezonde vetten goed in de gaten houdt. Deze salade helpt je mooi, gezond, vrolijk en slank te blijven.

Meer informatie over het GLYX dieet

Wat gaat er in de gezondste salade

Welke ingrediënten gaan er in?

Radijs (4 stuks)

Radijsjes bevatten mosterdolie. Mosterdolie geeft niet alleen die pittige smaak, maar is ook gezond. Het helpt om ontstekingen tegen te gaan en stimuleert de vetverbranding.

Wissel radijs eens af met koolrabi.

radijs

Veldsla (25 gram)

Veldsla bevat de meeste voedingsmiddelen van alle slasoorten. Het bevat foliumzuur, veel ijzer, kalium, calcium en bètacaroteen en evenveel vitamine C als een sinaasappel.

salade

Komkommer (een halve)

Komkommer werkt vochtafdrijvend. Daardoor worden giftige stoffen in het lichaam makkelijk afgevoerd en je valt gemakkelijk af omdat komkommers de stofwisseling stimuleren.

Voor de variatie kun je komkommer afwisselen met pompoen, deze is van dezelfde familie.

komkommer

Tomaat (2 stuks)

Tomaten zijn gezond door de stof lycopeen. Verder bevatten ze kalium. 2 Kleine tomaten zijn voldoende om dagelijks van al die gezondheidsvoordelen te profiteren.

Wissel eens af met gedroogde tomaten. Door verhitting wordt de werking van de stof lycopeen optimaal.

Wortelen (1 wortel)

Bevat de provitamine betacaroteen, die in het lichaam wordt omgezet in vitamine A voor een mooie huid en jonge cellen.

Pompoenpitten (een eetlepel)

Pompoenpitten zijn rijk aan magnesium en essentiele vetzuren. Ze verhogen het testosterongehalte, wat helpt bij spieropbouw en vetafbraak. Ze versterken de blaas en de spieren van de bekkenbodem.

Wissel ze af met zonnebloempitten.

Witlof (1 struik)

De bitterstoffen die witlof de bittere smaak geven, zenden bij het eten een signaal naar de hersenen dat je genoeg gegeten hebt. Verder helpen ze de zuur-base verhouding in het lichaam te reguleren. Helaas wordt witlof gekweekt met zo weinig mogelijk bitterstoffen om de bittere smaak te voorkomen. Kies dus voor biologische gekweekte witlof.

Vervang het eens door paardenbloem blad.

Rode ui (een halve)

(Rode) ui bevat zwavelverbindingen die desinfecterend werken.

Wissel ui af en toe eens af met bosui, sjalot of knoflook. Knoflook bevat de bacteriedodende stof allicine en werkt o.a. bloeddrukverlagend.

Paprika (een halve)

De paprika is rijk aan vitamine C, en de antioxidant carotenoïde (kleurstof die de paprika kleurt) versterkt je immuunsysteem en gaat veroudering tegen.

Roze grapefruit (een halve)

De roze grapefruit reguleert de bloedsuikerspiegel en remt de insuline productie af, waardoor je minder snel aankomt. Als je dagelijks een halve grapefruit eet voor de maaltijd of door de salade dan helpt je dat afvallen. Je kunt grapefruit vervangen door bessen.

grapefruit

Zalm (100 g)

Zalm bevat naast omega-3 vetzuren en proteïnen de stof tryptofaan die in je hersenen wordt omgezet in het rustgevende en blij makende stofje serotonine.

Je kunt zalm af en toe eens vervangen door tonijn, kip, avocado of eieren.

zalm als ingrediënt gezondste salade

Munt (2 takjes)

Munt stimuleert de gal en de spijsvertering, het bevat muntolie dat werkt tegen kramp, pijn en ontstekingen.

Vervang het af en toe door citroenmelisse.

Basilicum (2 takken)

De etherische olie in basilicum beschermt tegen schadelijke invloeden van het milieu, en helpt bij afvallen door enzymen die de vetverbranding stimuleren.

Vervang het af en toe door peterselie.

Amandelen (2 eetlepels)

Amandelen leveren veel vitaminen en mineralen. Ze bevatten gezonde vetten, proteïnen en zorgen voor een vol gevoel. Vervang ze af en toe eens door walnoten.

Dressing:

  • 1 el wijnazijn
  • 1/2 tl (acacia)honing
  • 1/2 tl mosterd
  • 1 1/2 el olijfolie
  • 1 tl lijnzaadolie
  • 1 el vers gehakte kruiden (b.v. bieslook, peterselie, basilicum, munt)
  • zout en peper

Wijnazijn doodt bacteriën en helpt bij huidproblemen, de mosterdolie uit de mosterd doodt ziektekiemen, de honing zorgt er voor dat tryptofaan (uit de zalm) in de hersenen wordt omgezet in serotonine. Olijfolie en lijnzaadolie leveren omega-3 vetzuren.

Nieuwsbrief