De e-sigaret als hulpmiddel om te stoppen met roken

Roken is op steeds meer plaatsen niet meer toegestaan. In de horeca, in openbare gelegenheden, op het werk en binnenkort ook op schoolpleinen mag niet meer gerookt worden. Geen wonder dat steeds meer rokers graag van deze verslaving af willen. Maar dat is wel makkelijker gezegd dan gedaan. Veel mensen hebben toch therapie of een ander hulpmiddel nodig om te stoppen met roken. Misschien lukt het met de e-sigaret winkel?

Hoe werken e-sigaretten?

twee e-sigaretten

Een e-sigaret is een elektrisch apparaatje waarin vloeistoffen worden verdampt. De damp die ontstaat wordt geïnhaleerd, net als de rook bij een gewone sigaret.

Een e-sigaret bestaat uit een batterij (meestal oplaadbaar), een tankje (ook wel atomizer of clearomizer genoemd) waar je de dampvloeistof in doet. Bovenin het tankje zit de coil, een verbrandingsstuk, dat regelmatig vervangen moet worden. Tenslotte is er nog de drip tip of het mondstukje. E-sigaretten worden ook wel dampers of vapers genoemd.

Met of zonder smaakje?

De keuze in dampvloeistoffen die je kan gebruiken in een e-sigaret is groot. De vloeistoffen kunnen allerlei smaakjes hebben. Denk aan fruitsmaakjes of de smaak van populaire drankjes zoals koffie, whisky, cola of rum. Maar als je liever een natuurlijk smaakje wilt hebben zoals munt, vanille of kokos, dan kan dat ook. Net wat je zelf lekker vindt. Er is ook vloeistof met tabakssmaak.

Met of zonder nicotine?

Het mooie van e-sigaretten is, dat je naast het smaakje, zelf kan bepalen of en hoeveel nicotine de vloeistof bevat. Er zijn dampvloeistoffen met 0 mg nicotine tot 20 mg. Dat laatste is te vergelijken met het nicotinegehalte in zware shag.

Daar kan je mooi gebruik van maken als je wilt stoppen met roken. Nicotine is de meest verslavende stof van tabakssigaretten. Door over te gaan op een e-sigaret kan je de hoeveelheid nicotine geleidelijk afbouwen.

Kan je e-sigaretten veilig gebruiken?

De laatste tijd is de e-sigaret ook wel eens negatief in het nieuws. Dat is jammer want onafhankelijk onderzoek uitgevoerd door Public Health England (PHE), heeft uitgewezen dat de e-sigaret tot 95% minder ongezond is dan de gewone sigaret.

Bij het roken van gewone sigaretten verbrand je tabak. Daarbij komen talloze schadelijke stoffen vrij die slecht zijn voor je gezondheid. Dat geldt niet alleen voor de roker zelf. Ook de mensen die zich in dezelfde ruimte bevinden en meeroken, ondervinden hier nadeel van. Bij e-sigaretten is dat aantal schadelijke stoffen aanzienlijk minder.

De e-sigaret lijkt daarom een prima hulpmiddel om van de tabaksverslaving af te komen.