bewegen maakt je slimmer

Bewegen maakt je slimmer

Naast alle andere gezondheidsvoordelen die regelmatig bewegen met zich meebrengt, blijkt nu ook dat je er slimmer van wordt.

Slimmer door bewegen

Natuurlijk weet je wel dat het goed voor je is om regelmatig te bewegen. Alleen kan je het misschien niet altijd opbrengen en is het goed om af en toe weer eens te horen waarom het zo goed is. Misschien stimuleert het. Behalve dat het goed is voor je lichaam blijkt nu ook dat je er slimmer door wordt. Hieronder leggen we uit hoe dat werkt. Je hoeft geen uren te sporten, maar uit onderzoek bleek dat een groep studenten die gemiddeld tenminste 3,52 keer per week een half uur sportte, duidelijk betere studieresultaten behaalden dan de groep die gemiddeld 2,8 keer per week sportte.

Meer energie

In het begin kan het je natuurlijk de nodige energie, zweet, tegenzin en spierpijn kosten. Maar als het je lukt om dit regelmatig vol te houden en wat conditie op te bouwen dan krijg je er uiteindelijk een stuk meer energie door. Je spieren worden sterker en je uithoudingsvermogen verbetert er door. Het zorgt er ook voor dat je de energie hebt om helder te denken en met nieuwe ideeën te komen.

Betere stemming

Door bewegen of sporten verbetert je stemming. Je voelt je zelfverzekerder en je hebt minder last van negatieve of depressieve gevoelens waardoor je je weer beter kunt concentreren op je de dingen die je dagelijks moet of wilt doen. En dat helpt natuurlijk ook als je dingen wilt leren.

Betere focus

Twee tot drie uur na het sporten blijken je hersenen beter te functioneren. Dus als je moet leren, een verslag moet schrijven of een presentatie op je werk moet voorbereiden dan is het goed om een paar uur ervoor even wat beweging te nemen of te gaan sporten. Je zult dan beter presteren op het moment dat het er op aankomt. Dit is een korte termijn effect. Op de lange duur beschermt het je hersenen tegen veroudering. Dit komt omdat de cellen van je hersenen ervan profiteren als het bloed beter en sneller door je lichaam wordt gepompt. En dat gebeurt tijdens het sporten.

Beter geheugen

Je geheugen werkt beter terwijl je beweegt. Ze hebben dat ook uitgetest bij studenten. Drie groepen moesten een reeks letters onthouden. De drie groepen moesten na het leren rennen, gewichtheffen of stil zitten. De groepen die meteen erna gingen rennen of gewichtheffen presteerde beter bij het ophalen van de letterreeks uit hun geheugen.

Het maakt je productiever

Als het mogelijk is om overdag tijdens je werk een half uurtje te gaan sporten dan zal je productiviteit en je efficiëntie er door verbeteren. Uit onderzoek bleek ook dat mensen die halverwege de werkdag even gingen sporten, na terugkomst toleranter waren en meer vergevingsgezind naar collega’s toe. Hun prestaties waren beter, ze deden meer in minder tijd en ze waren alerter en scherper.

Niet iedereen kan of wil naar de sportschool en dat hoeft ook niet. Met een stevige wandeling kom je ook al een eind in de goede richting.

[bol_product_links block_id=”bol_541f3cb6b3efa_selected-products” products=”1002004011807155,9200000031672961″ name=”fi” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”600″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *