afvallen lukt niet

Afvallen? Zo lukt het niet

Probeer je af te vallen? Dan is het vaak moeilijk om vol te houden.

Zo zijn er allerlei verleidingen die het moeilijk maken om gezond te blijven eten en er zijn tientallen smoesjes te bedenken om maar niet te gaan sporten. Maar er zijn wel een paar dingen die je zeker niet moet doen als je wilt voorkomen dat al je inspanningen tot niets leiden.

Jezelf geen doel stellen

Als je geen doel stelt en geen plan maakt hoe en op welke termijn je dat doel wilt bereiken is de kans op goede resultaten klein. Stel je zelf een realistisch doel (ideaal gewicht, aantal kilo’s dat je wilt afvallen) en maak een plan hoe je dat gaat bereiken (gezonder en minder eten, bewegen) en op welke termijn.

Te snel tevreden zijn

Je gaat naar de sportschool, fietst een minuut of tien in redelijk tempo en beweegt nog een keer of drie met gewichtjes en je denkt dat je klaar bent. Er is wel wat meer voor nodig. Stel zelf een fitness plan op. Begin licht en bouw het langzaam op. Vind je het moeilijk om een trainingsplan op te stellen vraag dan iemand om je te helpen of huur een personal coach in.

Te hard van stapel lopen

In het begin is je enthousiasme groot. Je bent dan misschien geneigd om hard, te hard te trainen. Hierdoor heb je eerder de kans uitgeput te raken of je te blesseren. Het is echt belangrijk om niet te hard van stapel te gaan, langzaam je conditie op te bouwen en rustdagen in de lassen zodat je lichaam kan herstellen.

Te weinig variatie

Altijd dezelfde oefeningen doen en altijd dezelfde apparaten gebruiken maakt het onnodig saai. Breng afwisseling aan, probeer nieuwe dingen uit. Zo hou je het leuk voor jezelf.

Laat je niet te snel afleiden

Er is altijd wel wat leuks op TV of iets anders wat je liever niet wilt missen. Probeer hier bij het maken van je planning wel iets rekening mee te houden. Als je je training op de sportschool plant als je favoriete serie komt dan is de kans groot dat je afzegt. Kies dus een gunstig tijdstip waarbij je het idee hebt dat je zo min mogelijk mist.

Kijk niet naar anderen

Er zullen altijd mensen gaan die meer presteren op de sportschool, sneller afvallen en het in jouw ogen beter doen dan jij. Laat je daardoor niet beïnvloeden en zeker niet ontmoedigen. Iedereen doet het op zijn eigen manier.

Jezelf te veel belonen

Sommigen vinden dat ze na het trainen wel wat extra’s verdiend hebben. Dat heb je natuurlijk ook wel, maar je moet niet de verkeerde keuzes maken. Als je jezelf na afloop trakteert op een snack met veel calorieën dan heb je je resultaten al weer snel teniet gedaan.

Onverstandige keuzes maken

Stel je let wel op wat je eet, maar je drinkt er wel een ijsthee of frisdrank bij, dat is dan toch weer jammer. Of je kiest voor een gezonde salade maar gebruikt er wel een vette dressing bij. Dat betekent niet dat je altijd maar weinig en vetarm moet eten. Het gaat erom een goede balans te vinden.

Te snel resultaten verwachten

Ga er maar van uit dat blijvend afvallen tijd en inspanning kosten. Geniet van het gevoel dat je op de goede weg bent en laat je niet uit het veld slaan als het nog geen of niet niet snel genoeg resultaat oplevert.

Nieuwsbrief