Iedere vrouw boven de 13 heeft wel een last van grillige hormonen met alle gevolgen voor je humeur die daarbij horen. 10 Tips om ze op een natuurlijke manier in balans te brengen.
Je zou zelfs kunnen zeggen dat als je hormonen uit balans is, je leven ook niet lekker loopt. Je hormonen hebben grote invloed op hoe je je voelt, zowel lichamelijk als geestelijk. Ze bepalen veel voor je. Of je vruchtbaar bent, of je zin hebt in seks, hoe je humeur is, of je goed slaapt, of je last hebt van acne, slapeloosheid en voor een deel zelfs of je te zwaar bent.
Deze drie hormonen spelen een belangrijke rol bij vrouwen:
- Oestrogeen –Dit hormoon neemt toe in de puberteit en is verantwoordelijk voor de vruchtbaarheid, maar ook voor het krijgen en houden van stevige botten, gezonde hart en vaten en een goede stemming.
- Progesteron – Progesteron helpt het Oestrogeen op peil te houden. Neem toe als je halverwege je menstruatie cyclus bent en veroorzaakt ook die vervelende PMS kwaaltjes zoals pijnlijke borsten, opgezette buik en acne.
- Testosteron- Normale niveaus van testosteron zijn belangrijk voor een regelmatige menstruatie. Te veel testosteron kan zorgen voor een lagere stem en meer beharing.
10 tips om je hormonen natuurlijk in balans te brengen en te houden
1. Kruiden helpen
Een aantal kruiden staat bekend om hun positieve effecten op de hormoonbalans.
Monnikenpeper (Vitex agnus-castus) helpt bij stemmingswisselingen, gevoelige borsten, verstopping, huidirritatie en hoofdpijn.
Zilverkaars (Cimicifuga racemosa) kan helpen bij opvliegers, veel bloedverlies en als je het combineert met gember kan het ook helpen tegen menstruatiekrampen.
Zoethout (Glycyrrhiza glabra) zorgt voor een toename van cortisol en een afname van testosteron. Het helpt tegen gewichtstoename, gezichtshaar en acne.
2. Eet meer kruisbloemige groenten
Eet meer groenten, en vooral de kruisbloemige groenten als broccoli, boerenkool, spruitjes,paksoi en andere koolsoorten. Deze bevatten een stofje (indole-3 carbinol) dat helpt gezond oestrogeen te produceren.
(bron)
3. Neem gezonde vetten
De essentiële vetzuren zoals in kokosolie en andere gezonde vetten zijn belangrijk voor de hormoonproductie. Bovendien kan het helpen overgewicht te voorkomen, vermindert het ontstekingen en werkt het antibacterieel.
(bron)
4. Genoeg slapen
Recent onderzoek heeft aangetoond dat één nachtje slecht slapen al invloed heeft op je hormonen en de hoeveelheid cortisol en leptine laat stijgen. Het uit balans zijn van deze twee hormonen wordt in verband gebracht met overgewicht en diabetes.
Lees hier tips om beter te slapen.
(bron)
5. Houd je stress in bedwang
Ook al doe je al het andere goed, als je gestrest bent dan zal de hoeveelheid cortisol toenemen en dat veroorzaakt disbalans van de andere hormonen. Cortisol wordt in verband gebracht met gewichtstoename en vooral van het ongezonde buikvet. Onderzoek heeft uitgewezen dat dat niet alleen opgaat voor dikke mensen maar dat ook bij slanke mensen het buikvet toeneemt.
(bron)
6. Minder koffie
Jammer als je van koffie houdt, maar als je te veel koffie drinkt dan heeft dat een soortgelijk effect als te weinig slapen. Het verhoogt je cortisol en vertraagt de werking van je schildklier. Heb je een opkikker nodig, neem dan liever groene thee of (rustgevende) kruidenthee om je hormonen een plezier te doen.
(bron)
7. Minder zuivel
Het advies om minder melk te drinken, komt vooral omdat melk van zwangere koeien veel oestrogeen en progesteron bevat. Als je vermoedt dat je eigen hormonen al uit balans zijn, dan kan het gebruiken van zuivel dat verergeren.
(bron)
8. Voorkom aanraking met schadelijke stoffen
Bisfenol-A (BPA) en parabenen bijvoorbeeld zijn lichaamsvreemde stoffen die zich in je lichaam als hormonen gedragen en je eigen hormonen uit balans kunnen brengen. BPA zit in veel soorten plastic en aan de binnenkant van blikken. Zoek dus bij voorkeur naar plastic producten die BPA-vrij zijn. Parabenen zitten vooral in cosmetische producten, maar het aanbod van parabeenvrije artikelen wordt gelukkig steeds groter.
(bron)
9. Beweeg
Door veel te bewegen en te sporten verminder je stresshormonen en verbeter je je immuunsysteem en blijf je op gewicht. Bovendien komen er na het sporten endorfinen vrij waardoor je je beter voelt. Behalve dat het stress vermindert, zorgt beweging er ook voor dat je beter slaapt.
(bron)
10. Probiotica
Probiotica helpt onder andere om cholesterol niveaus te verlagen. Hoog cholesterol wordt in verband gebracht met een te hoge productie van oestrogeen in het lichaam. Je kunt probiotica op verschillende manieren binnenkrijgen. Door je voeding, door yoghurt en probiotische zuiveldrankjes en door supplementen.
(bron)