Je moet jezelf goed beschermen tegen de gevolgen van het weer, of het nu de kou of de warmte is. Iedereen denkt bekend te zijn met de nodige tips en trucs voor je gezondheid. Tijdens de wintermaanden wordt aan warme kleding gedacht, maar is er tijdens de zomer wel genoeg aandacht voor de uurtjes die in de zon worden doorgebracht. Nemen we dat wel serieus genoeg?
RIVM: neem UV-straling serieus
Wij Nederlanders zien onszelf als een reislustig volk met de nodige ervaring wat zonnige oorden betreft. Toch blijkt er uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu dat er een sterke toename plaatsvindt van het aantal gevallen van huidkanker. Natuurlijk spelen er vele factoren mee in het veroorzaken van melanomen (een soort huidkanker), zoals natuurlijke aanleg, je zogenaamde ‘pigmentstatus’ (kleur van je haar, huidsoort etc.) en leeftijd. Ouderen lopen een veel hoger risico op het krijgen van huidkanker, maar zelfs wanneer de vergrijzing van de maatschappij wordt meegerekend, tekent zich duidelijk een ontwikkeling af: Nederlanders zijn nogal onvoorzichtige zonnebaders!
Op zoek naar de oorzaak
Waar is dit aan te wijten? Zoals gezegd reizen Nederlanders graag en de goedkope prijzen voor vliegvakanties van de afgelopen jaren hebben een wezenlijke invloed gehad op ons reisgedrag. Het is ondertussen niet ongewoon om er tenminste tweede keer in het jaar tussenuit te knijpen. Bovendien zijn er ook recordzomers zoals die van 2018 waarin je (tot ieders geluk) in eigen land ook niet makkelijk aan de zon kan ontsnappen. Zo wordt er op lange termijn véél meer tijd in de zon doorgebracht dan pak ‘m beet twintig jaar geleden, terwijl onze voorlichting op het gebied van huidbescherming niet is meegegroeid.
Ogen vormen groter risico
Eén voorbeeld van ontoereikende voorlichting is bijvoorbeeld het dragen van zonnebrillen. Iedereen weet dat zonnebrandcrème geen luxe maar een noodzaak is, terwijl een zonnebril nog veel te vaak vooral als mode-accessoire wordt gezien. Hier moet snel verandering in komen, vindt ook Edith Mulder van het Nationale Oogfonds. “Uit een eigen peiling is gebleken dat Nederlanders laks zijn met beschermen van hun ogen tegen de zon.” Het is aan te raden om in de lente en de zomer er een gewoonte van te maken je zonnebril bij je te hebben—ook wanneer je denkt dat de zonnesterkte wel meevalt. De reden voor die laksheid blijft giswerk, maar aan het aanbod van zonnebrillen zal het niet liggen. Online specialisten die samenwerken met plaatselijke opticiens, zoals Mister Spex, hebben het makkelijk gemaakt de juiste zonnebril (ook op sterkte) in huis te halen. De juiste voorlichting is nu dan ook het belangrijkste werk dat verzet moet worden, aldus het Oogfonds.
Vijf gouden tips
Wees zelf een goed voorbeeld en leef de volgende regels na—en vertel ze door!
- Zet een klok en smeer je om de twee uur in! Je vergeet makkelijk de tijd, maar een nieuwe laag zonnebrandcrème is een echte redder in nood.
- Blijf in de schaduw. Het klinkt nogal logisch, maar meer dan een uurtje directe zon is méér dan genoeg.
- Draag beschermende kleding. Doe jezelf een mooie hoed kado, haal een nieuwe katoenen bloes in huis. Functionele zomermode!
- Kies een hoge beschermingsfactor, en doe er gerust nog een schepje bovenop—kan nooit kwaad!
- Heb je een verdacht wondje? Wacht niet af en ga direct naar de huisarts wanneer iets niet naar verwachting geneest, of langere tijd pijn doe.