10 tips tegen stress

bewegen

6. Beweeg

Regelmatig bewegen is goed bij stress. Door bewegen kan je de door stress vrijgekomen adrenaline kwijt en wordt de balans hersteld. Maar te fanatiek sporten of hele zware inspanningen leggen een extra druk op je lichaam en kan je juist uitputten. Bouw de inspanning rustig op en kies, zeker als je met sporten begint, voor lichte tot matige inspanning.

yo

7. Yoga en meditatie

Het klinkt afgezaagd, maar bij stress zijn yoga en/of meditatie echt bewezen hulpmiddelen. Je leert je ontspannen en je ademhaling onder controle te houden waardoor je je in het dagelijks leven meer bewust wordt van spanning, zodat je er meteen op kunt reageren. Als het je lukt om 10 minuten per dat te mediteren, kan je dat al voordeel opleveren. Als je nooit yoga hebt gedaan kun je het beste eerst een paar lessen nemen, daarna kun je het thuis beoefenen wanneer het je uitkomt.

lach

8. Smile 😉

Lachen geeft een grote ontlading van spanning. Lachen versterkt je immuunsysteem, stress hormonen worden afgebroken en gelukshormonen waardoor je je prettig voelt komen vrij.

Dan moet er wel iets te lachen zijn zul je denken. Huur een paar komische films en als dat niet lukt dan is er ook zo iets als lachtherapie.

muz

9. Muziek

Muziek heeft invloed op je emoties. De juiste muziek kan je opvrolijken of kalmeren. Er is onderzoek gedaan waarbij lichamelijke waarden als bloeddruk, hartslag en het aantal ademhalingen per minuut werden gemeten. Bij het luisteren naar rustige muziek daalden alle functies en voelden mensen zich geleidelijk minder gestrest. Hier vind je een lijst van ontspannende muziekjes.

mass

10. Laat je masseren

Stress zorgt voor verkramping en knopen in je spieren. Pijnlijke, harde spieren verdwijnen als sneeuw voor de zon door een goede massage. Maar dat is niet het enige. Je bloedsomloop wordt gestimuleerd, blokkades worden opgeheven, afvalstoffen worden afgevoerd en je voelt je als herboren. Een massage kun je vaak ergens bij je in de buurt laten doen en de kosten liggen ergens tussen de 20 en 50 euro per behandeling, afhankelijk van de duur en de uitgebreidheid van de massage.

Pagina's:Vorige pagina 1 2