Lente is de tijd dat het bij veel mensen begint te kriebelen.

En niet alleen van plezier, maar bijvoorbeeld kriebel in de neus. Niezen, tranende ogen en een verstopte neus kunnen symptomen zijn van hooikoorts. Pollen en andere delen van planten zorgen bij sommige mensen voor een allergische reactie. De één heeft er erger last van dan de ander.

Hooikoorts is lastig, maar over het algemeen niet ernstig. Geschat wordt dat 10-15% van de mensen last heeft van hooikoorts. Bij de meesten openbaart zich dit op een leeftijd tussen de 10 en 35 jaar, maar je kan het ook op latere leeftijd last van krijgen. De meeste mensen groeien er vanzelf weer overheen. Daarom zijn er maar weinig ouderen die er nog last van hebben.

Gelukkig zijn er een aantal dingen die je zelf kan doen om hooikoorts te verminderen. Lees hieronder de 10 tips.

1 Waar ben je allergisch voor?

Het helpt als je weet waar je allergisch voor bent. Als je vroeg in de lente al last krijgt van hooikoorts dan zou je allergisch kunnen zijn voor pollen afkomstig van bloeiende bomen. Ben je vooral allergisch in de zomer, dan is de kans groot dat je allergisch bent voor gras en onkruid. Allergische reacties in de herfst worden vaak veroorzaakt door onkruid, maar ook door schimmelsporen. Wil je het precies weten dan kan je een test laten doen door een allergoloog.

2. Volg het pollennieuws

Tegenwoordig wordt de hooikoorts verwachting op verschillende sites aangegeven zoals pollennieuws.nl. Op deze site wordt ook onderscheid gemaakt tussen pollen van bomen, grassen en kruiden en per soort of er geen, weinig, redelijk veel, veel of extreem veel pollen zullen zijn.

3. Blijf binnen

Als er wordt aangegeven dat er veel of extreem veel pollen in de lucht zitten, dan kan je, als je erg veel last van hooikoorts hebt, beter binnen blijven. Vooral tussen 5 en 10 uur ‘s ochtends. Gebruik een airconditioner en houd de filters goed schoon zodat je geen pollen in het rond gaat blazen. Vermijd contact met huisdieren die buiten zijn geweest. Zij kunnen ook pollen mee naar binnen brengen.

4. Neem een douche

Als je hooikoorts hebt, er veel pollen zijn en je bent buiten geweest, dan is het verstandig om daarna te douchen en je haar te wassen. Zeker voor je gaat slapen. Douchen helpt de pollen te verwijderen van je huid en haar en dat kant voorkomen dat je ‘s nachts last krijgt.

5. Verblijf in schone lucht

Probeer zoveel mogelijk in een omgeving met schone lucht te verblijven. Rook van sigaretten, insectensprays, verflucht en huishoudelijke chemicaliën kunnen de symptomen van hooikoorts verergeren. Als je veel last hebt van hooikoorts is het verstandig deze luchtvervuilers zoveel mogelijk te vermijden.

6. Maak je huis ‘allergie proof’

Er zijn verschillende manieren om de stoffen die je allergische aanval opwekken, zo veel mogelijk buitenshuis te houden. Houd de windows gesloten als er veel pollen zijn. Maar voorkom of schimmel in de keuken, badkamer en in planten. Richt je huis in zonder veel stoffen. Was je beddengoed zo vaak mogelijk. Houd huisdieren uit je slaapkamer.

7. Over luchtreinigers…

Uit onderzoek blijkt dat luchtreinigers niet veel effect hebben op allergenen. Kleine luchtreinigers kunnen geen stof en pollen uit de lucht halen. Andere types luchtreinigers, de zg. elektrostatische stoffilters, vervuilen de lucht met ozon, wat allergische symptomen kan versterken. De beste soort zijn die luchtreinigers met een HEPA filter

8. De airco in de auto

Het airco systeem van je auto kan helpen om allergenen te verminderen. Maar het kan er  juist ook voor zorgen dat het de deeltjes die zich in de auto en het systeem bevinden, rond blaast. Om problemen te voorkomen is het een goed idee om de ramen 10 minuten gedeeltelijk open te zetten nadat je de airco hebt aangezet. Richt de ventilatoren niet op je gezicht. Je kan de airco ook professioneel laten reinigen.

9. Laat bepaalde klusje aan anderen over

Als je last hebt van hooikoorts, kan je bepaalde klusjes beter aan anderen over laten. Grasmaaien, het snoeien van bomen en planten, het bij elkaar vegen van bladeren in de herfst. Deze klusjes kunnen je symptomen versterken.

10. Probeer medicijnen

Als bovengenoemde tips allemaal niet helpen, dan kan je proberen of er hooikoorts middeltjes zijn bij de drogist of apotheek. Er is een ruime keus in neussprays, tabletten, oogdruppels. Lees wel goed de gebruiksaanwijzing.