rubriek.nl | contact | adverteren | disclaimer |    

ZWEEPSLAG

Ik schrijf nu al zo’n 14 jaar artikelen over training en voeding en vaak probeer ik goede raad te geven. Het is dan natuurlijk wel erg dom als je niet naar je eigen adviezen luistert.

 

"Altijd goed opwarmen"

“Altijd goed opwarmen,” zo begin ik ongeveer ieder trainingsartikel en ook voor iedereen waar ik een schema voor op heb gesteld, was dit zo ongeveer de eerste opmerking. “Vooral als je de 40 bent gepasseerd,” had ik daar best nog achteraan mogen zeggen. Maar als de mannen van de D2 van Rood Wit waar mijn zoontje in voetbalt je uitdagen voor een sprintje, dan vergeet je dat soort adviezen natuurlijk.

 

Ondoorbloede spieren

Het ging best hard, maar die steek die ik na zo’n 35 meter achter in mijn hamstrings voelde was nog veel harder. En daarna kon ik alleen nog maar strompelen. Wat was er gebeurd? De ondoorbloede spieren kregen opeens zoveel krachten te verwerken, dat er spontaan iets scheurde.

In de kuitspier of de hamstrings

Meestal doet een zweepslag, want zo heet het en nu begrijp ik trouwens ook waarom, zich voor in de kuitspier, maar in de hamstrings of andere spieren is het ook mogelijk. Het betreft een gedeeltelijke scheur van het spierweefsel, vaak in de buurt van de aanhechting. Na een dag werd de plek volledig blauw door een bloeduitstorting.

 

Been omhoog, ijs erop

Dit soort blessures komt erg vaak voor. Direct na het ontstaan van het letsel moet je je been omhoog leggen en er ijs op doen. Een drukverband wordt ook aanbevolen, maar bij mij deed dat te veel pijn. Na een paar dagen kun je weer proberen te gaan lopen, waarbij je er op moet letten dat het geen pijn doet.

 

Eerst niet masseren

De eerste dagen moet je de spier ook niet (laten) masseren, later mag dat wel. Je mag ook beginnen met wat men noemt functioneel herstel binnen de pijngrens. Dat betekent rustig aanspannen met weinig weerstand en veel herhalingen en dan heel geleidelijk de weerstand opvoeren.

 

Rekken zonder pijn

Ook voorzichtig rekken om de spier weer op lengte te krijgen mag, mits het geen pijn doet. Na een week of drie moet de bewegingsbaan weer volledig kunnen zijn en na zes weken kun je meestal weer volop sporten. Natuurlijk hangt het ook af van de ernst van de blessure.

 

Volledige scheuring

Bij een volledige scheuring (dan kun je het overigens geen zweepslag meer noemen) duurt het veel langer en is soms zelfs operatief ingrijpen noodzakelijk. Bedenk wel dat als je niet voorzichtig bent, de kans op opnieuw scheuren erg groot is. Ik zal proberen naar mijn eigen advies te luisteren, al ben ik natuurlijk eigenwijs en wil ik binnen drie weken weer volledig kunnen trainen. Als u een zweepslag oploopt, doe dit dan echter niet, anders bent u net zo dom als ik.

 

© Harry de Jonge

 

je benen trainen

je billen trainen

je borstspieren trainen

je buikspieren trainen

oefeningen voor een platte buik

pushups zijn een graadmeter voor je conditie 

volg rubriek op facebook volg rubriek op twitter rss feed rubriek
pak je probleemgebieden aan
   

doen: trainen met gewichten

   

bilspieren trainen

   

kan je dik worden van fruit?

   

plaatselijk afvallen

 
   

alle rubrieken

alle onderwerpen fitness

sitemap

nieuwsbrief

prijsvragen

forum

 
 
1.

Lijst met superfoods

2.

Geld besparen

3.

Wat doe je tegen keelpijn?

4.

Hoe kook je een ei?

5.

Trend kapsels

 
 
 

MAKEUP

Eyes Lips Face