rubriek.nl | contact | adverteren | disclaimer |    

sinaasappelhuid of cellulitis op bovenbeenSINAASAPPELHUID

Sinaasappelhuid is de populaire benaming van de medische term cellulitis, een toestand die vooral bij vrouwen voorkomt en zich kenmerkt door lelijke putjes in de huid.

 

Vetophoping

Er bestaan ontelbare middeltjes en zelfs apparaatjes tegen, maar helaas vallen deze bijna allemaal onder de noemer: oplichterij. De sinaasappelhuid wordt namelijk gewoon veroorzaakt door vetophoping, en nog steeds is het onmogelijk plaatselijk vet te verliezen.

 

Vetcellen

Ieder mens heeft vetcellen, de hoeveelheid hiervan is genetisch bepaald, al kan dit in de eerste levensjaren nog toenemen. Deze vetcellen verzamelen energie in de vorm van vet en staan dit, als het nodig is, af aan het organisme. Iemand die meer calorieën binnenkrijgt dan hij of zij verbrandt, zal dus goed gevulde vetcellen hebben, iemand die net zo veel of meer calorieën verbrandt dan hij binnenkrijgt, heeft lege(re) vetcellen en is dus minder dik.

 

Vrouwenprobleem

Vetcellen vormen kleine groepjes vetbolletjes, met daartussen vezelachtig bindweefsel. Je vindt ze tussen de spieren en de diepste huidlaag. De diepere huidlagen zitten verbonden met peesvliezen en spiervliezen door middel van vezelstrengen die niet rekbaar zijn. Als nu die vetbolletjes groter worden, worden ze feitelijk samengeperst door die vezelstrengen. Toevallig zijn er meer van deze vezelstrengen op de plaatsen waar bij veel vrouwen meer vetcellen zitten dan bij mannen. Vandaar dat dit een typisch vrouwenprobleem is. Het vet puilt letterlijk tussen die strengen uit en zo krijg je die putjes en bultjes, oftewel de sinaasappelhuid. Ook de lymfevaten en bloedvaten worden samengedrukt, waardoor er minder toevoer en afvoer van benodigde stoffen plaatsvindt en de vetzuren moeilijker afgevoerd kunnen worden. Pech dus voor die vrouwen, want zelfs met diëten en sporten kan het zo gebeuren dat men goed afvalt, maar op die plaats met vet, en dus cellulitis, blijft zitten.

 

Hormonen en vochthuishouding

Ook de hormonen en daarmee gepaard gaande vochthuishouding speelt een rol mee, want extra vochtophoping zorgt natuurlijk voor nog meer samenpersing op dat deel van het lichaam. Is er dan niets aan te doen? Natuurlijk, door regelmatig te sporten en gezond te eten (vaker per dag om de stofwisseling op peil te houden, eiwitrijk om de spiermassa vast te houden, gematigd in koolhydraten om de insulinespiegel stabiel te houden en aan voldoende energie te komen en vetarm om een overschot aan calorieën tegen te gaan).

 

Afvallen en spieren trainen

Sommige deskundigen beweren dat massage zou kunnen helpen, om de afvoer van bepaalde stoffen te vergemakkelijken) en er zullen vast wel middeltjes zijn die hierbij ook iets kunnen helpen. Maar zolang er op die plekken teveel vet zit, zal het effect verwaarloosbaar zijn. Afvallen dus en de spieren verstevigen, dan zul je de beste resultaten zien.

 

© Harry de Jonge

je benen trainen

je billen trainen

je borstspieren trainen

je buikspieren trainen

oefeningen voor een platte buik

pushups zijn een graadmeter voor je conditie 

volg rubriek op facebook volg rubriek op twitter rss feed rubriek
pak je probleemgebieden aan
   

doen: trainen met gewichten

   

bilspieren trainen

   

kan je dik worden van fruit?

   

plaatselijk afvallen

 
   

alle rubrieken

alle onderwerpen fitness

sitemap

nieuwsbrief

prijsvragen

forum

 
 
1.

Lijst met superfoods

2.

Geld besparen

3.

Wat doe je tegen keelpijn?

4.

Hoe kook je een ei?

5.

Trend kapsels

 
 
 

MAKEUP

Eyes Lips Face