rubriek.nl | contact | adverteren | disclaimer |    

dieten teleurstellend resultaatDIETEN ZIJN FRUSTREREND

In de praktijk zie je het dagelijks om je heen, maar ook wetenschappelijk onderzoek heeft overduidelijk aangetoond dat diëten meestal op een teleurstelling uitlopen.

 

Diëten bedoel ik dan in de zin van: een bepaalde periode anders en vooral minder eten met het doel – liefst blijvend – gewicht kwijt te raken.

 

Jojo-effect

Vaak lukt het nog wel een aantal kilo’s kwijt te raken, maar zodra het dieet wordt beëindigd zitten de kilo’s er binnen no time weer aan, vaak met een ongewenste bonus in de vorm van juist wat extra gewicht. Bij veel mensen wordt dit een terugkerend ritueel en dan spreken we van het niet alleen frustrerende maar ook uiterst ongezonde jojo-effect.

Vetreserves

De reden hiervoor is simpel en gaat feitelijk terug naar de tijd dat de mens nog als jager/verzamelaar op de aarde rondliep. In tijden van schaarste moest het lichaam teren op de eigen vetreserves en de verbranding werd een tandje teruggeschroefd. Nou, helaas werkt het lichaam nog steeds zo.

 

Minder calorieën, meer vet

Zodra het aantal calorieën drastisch wordt verminderd, gaat het metabolisme langzamer werken. Op het moment dat het dieet stopt en er weer meer wordt gegeten, blijft het lichaam nog even in die lagere versnelling staan, zodat alle inspanningen voor niets zijn geweest.


Blijvend afvallen doe je zo

De enige manier om echt blijvend af te vallen is door het dieet gezonder samen te stellen en gemiddeld zo’n 300-500 calorieën per dag minder te eten dan je nodig hebt om op gewicht te blijven. Daarnaast is het noodzakelijk de lichaamsbeweging op te voeren, liefst door zowel wat cardio (lopen, fietsen, zwemmen e.d.) als gewichttraining te doen en op deze manier moet je geleidelijk, zo’n pond per anderhalf tot twee weken afvallen.

 

Meer niet?

“Meer niet?”, vraag je je nu misschien af. Nee, voor blijvende resultaten meer niet. In het begin mag het iets sneller gaan, omdat verandering ook vaak gepaard gaat met wat vochtverlies, maar daarna is het belangrijker dat je geleidelijk iets afvalt.

 

Besodemieterd

O ja, dat wilde ik nog even kwijt, als één of andere cursusleider, diëtist(e) of sportschoolmedewerker je wilt laten geloven dat je met zijn of haar (vaak prijzige) methode weliswaar niet in gewicht bent afgevallen, maar wel in centimeters dan moet je maar één ding doen: wegwezen, je wordt besodemieterd!

© Harry de Jonge

 

 

4 kilo afvallen in twee weken

afvallen en bewegen

ben ik te zwaar volgens mijn bmi

bereken je bmr

dieten zijn frustrerend

groenten en fruit met negatieve calorieen 

volg rubriek op facebook volg rubriek op twitter rss feed rubriek
pak je probleemgebieden aan
   

doen: trainen met gewichten

   

bilspieren trainen

   

kan je dik worden van fruit?

   

plaatselijk afvallen

 
   

alle rubrieken

alle onderwerpen fitness

sitemap

nieuwsbrief

prijsvragen

forum

 
 
1.

Lijst met superfoods

2.

Geld besparen

3.

Wat doe je tegen keelpijn?

4.

Hoe kook je een ei?

5.

Trend kapsels

 
 
 

MAKEUP

Eyes Lips Face