aandelen

Zijn de huidige financiële markten efficiënt?

De Amerikaanse econoom Eugene Fama is bekend voor het schrijven van een proefschrift waarin hij een theorie uiteenzet die Efficient Market Hypothesis (EMH) heet, volgens welke alle beschikbare informatie over een activum wordt weerspiegeld in de prijs ervan. Naarmate de kwaliteit en kwantiteit van deze informatie toeneemt, aldus Fama, neemt ook de efficiëntie van de markt toe.

Om de theorie van Fama te begrijpen, moet men bedenken dat wanneer de aandelen van een onderneming voor het eerst in de S&P 500-index werden opgenomen, de prijzen van die aandelen omhoog schoten. Maar nadat dit fenomeen bekend werd, hield het grotendeels op. We zien dan dat, wanneer nieuwe informatie zich verspreidt, de markt efficiënt genoeg is om die informatie te absorberen, zodat de prijzen van de activa dan onbewogen blijven bij het verder verschijnen van dergelijke info.

Bedenk ook dat de winstrapporten van bedrijven vroeger een grotere invloed hadden op de koersen van hun aandelen, totdat in 2002 een wet werd aangenomen die een grotere mate van transparantie voor elk beursgenoteerd bedrijf voorschreef. Opnieuw zien we dat de aandelenmarkt op efficiënte wijze een uitgebreide reeks informatie absorbeerde, zodat de koersen vanaf dat moment stabiel konden blijven.


Voor lezers die geïnteresseerd zijn in CFD-handel in bedrijfsaandelen, maar ook in CFD-handel met de prijzen op elke andere financiële markt, gaan we enkele van de belangrijkste argumenten uitleggen, zowel voor als tegen, over de theorie dat markten efficiënt zijn.

Problemen met de theorie

Een aantal problemen die theoretici opvallen wanneer het gaat over Fama, zijn misschien al bij u opgekomen. Aangezien we inderdaad zien dat aandelenmarkten af en toe crashen en dat er af en toe “zeepbellen” in de markt ontstaan, lijkt het de realiteit dat aandelen overgewaardeerd kunnen zijn. Eén reden daarvoor is duidelijk: het zijn de mensen die handelen, en zij worden gedreven door emoties en niet door pure logica. Een andere reden is dat informatie niet voor alle marktdeelnemers gelijk en onmiddellijk beschikbaar is.

Neem als voorbeeld een bekend techbedrijf als Netflix. Als zij een film zouden uitbrengen die historische gebeurtenissen onjuist weergeeft, zou het resultaat waarschijnlijk een snelle daling van hun aandelenprijzen zijn. Maar als een veel kleiner bedrijf – dat minder door de media wordt gevolgd – op hetzelfde punt wordt betrapt, kan het dagen duren voordat de kwestie in de aandelenkoersen tot uiting komt. Een tegenstander van Fama zou erop wijzen dat, hoewel de markt de beschikbare informatie uiteindelijk weerspiegelt, het tijdstip en de mate waarin zij dat doet, sterk varieert. Is het dan echt nuttig om te beweren dat de markt efficiënt is?


Het bestaan van mensen als Warren Buffet lijkt ook in tegenspraak met EMH. Hoe zou Fama het verschijnsel verklaren van mensen die keer op keer een beter rendement op hun geld behalen door aandelenhandel dan een indexfonds zou bieden? In Fama’s wereld zou er geen enkele manier moeten zijn om de markt te “verslaan”, omdat de markt zo’n effectieve gegevensabsorbeerder is.

Verdedigingen

Sommige analisten schieten EMH te hulp door erop te wijzen dat Fama nooit heeft gezegd dat de koers van een aandeel niet kan afwijken van de werkelijke prijs. In feite zou hij toegeven dat de prijs van een aandeel op een bepaald moment niet noodzakelijkerwijs de werkelijke waarde ervan weerspiegelt. Wat hij wel gelooft is dat je de toekomstige prijsbewegingen van activa zoals aandelen of aandelenhandel niet consequent kunt achterhalen.

Fama gaat er ook niet naïef van uit dat alle marktdeelnemers rationeel en computerachtig zijn, leggen deze analisten uit. Hij zegt eerder dat activaprijzen uiteindelijk alle informatie zullen weergeven die beschikbaar was voor handelaren. Hoe lang dit zal duren is onbepaald en variabel.

Als we naar de toekomst kijken, zien we een trend die Fama’s theorie veel aantrekkelijker en relevanter zou kunnen maken. Er is nu de komst van elektronica die ontworpen is om alle informatie rond een actief te analyseren, met behulp van zowel fundamentele analyse als zuivere wiskunde. Computers kunnen nog meer bereiken en vertalen al deze gegevens in een beknopt stuk handelsadvies voor gebruikers om mee aan de slag te gaan. Vanaf dat moment zijn het echter hun beslissingen, en geen enkele uitkomst is ooit gegarandeerd, hoe goed de theorie ook is. Als deze techniek veel meer zou worden toegepast, zouden de financiële markten misschien veel efficiënter worden op de manier die Fama voorstelt.

Samengevat

Deze interessante discussie wordt nog interessanter door de manier waarop informatie in de loop der maanden steeds gemakkelijker beschikbaar wordt voor mensen overal ter wereld. Wie weet hoe efficiënt deze technologie in de komende jaren op het gebied van geautomatiseerde aandelenhandel kan zijn? Het is haalbaar dat het hét gezicht van de financiële handel op vele manieren zou kunnen veranderen.

Wat financiële handelaren wel van Fama leren, is zijn opvatting dat wanneer een unieke en gemakkelijke kans op succes zich op de markten lijkt aan te dienen, de werkelijkheid vaak anders blijkt te zijn. Voor degenen die handelen in CFD aandelen is marktinformatie key, maar denk er altijd aan alleen datgene te vertrouwen wat u zelf ontdekt en begrijpt.