In Nederland zijn sommige verzekeringen verplicht. Daarnaast zijn er nog een paar verzekeringen die handig zijn, maar niet verplicht.

Deze verzekeringen zijn verplicht

Zorgverzekering

De belangrijkste verplichte verzekering  voor iedere Nederlander is de zorgverzekering. De zorgverzekering of basisverzekering is verplicht voor iedereen die ouder is dan 18 jaar en de Nederlandse nationaliteit heeft. Naast de basisverzekering kan je een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Dat is niet verplicht en deze kan je op je eigen wensen en behoeften afstellen. Zo kunnen vrouwen die verwachten zwanger te worden een aanvullende verzekering kiezen die meer kraamhulp vergoedt. Of iemand die veel sport kan een aanvullende verzekering nemen die meer fysiotherapie behandelingen vergoedt.

WA-verzekering

Iedereen die een auto, motor, brommer of scooter bezit en daarmee de weg op gaat, is verplicht om een WA-verzekering af te sluiten. Je bent dan in ieder geval verzekerd als je anderen schade toebrengt. Natuurlijk kan je ook een uitgebreidere verzekering afsluiten waarbij ook diefstal en schade die je eventueel zelf veroorzaakt aan je eigen voertuig, wordt vergoed.

Deze verzekeringen zijn niet verplicht, maar wel verstandig

Opstalverzekering

Iedereen die een koophuis heeft, doet er verstandig aan om een opstalverzekering af te sluiten. Als je huis schade krijgt door brand, storm of wateroverlast, dan ben je daarvoor verzekerd. Een opstalverzekering is dan misschien niet wettelijk verplicht, het is wel vaak een voorwaarde bij het afsluiten van een hypotheek.

Inboedelverzekering

Bij een opstalverzekering is alleen het huis zelf verzekerd. Een inboedelverzekering verzekert ook de schade aan de spullen in huis.

Aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering is geen overbodige luxe als je kinderen en/of huisdieren hebt. Schade die zij aanbrengen aan anderen of aan het bezit van anderen, wordt dan vergoed. Denk bijvoorbeeld aan een kind dat een bal door een raam schopt.

Rechtsbijstandsverzekering

Ben je bang dat je ooit in juridische conflicten verwikkeld raakt? Als je een rechtsbijstandsverzekering afsluit, dan bent je verzekerd voor de kosten van juridische bijstand.

Uitvaartverzekering

Een uitvaart is niet goedkoop. Als je wilt weten wat een uitvaart kost, lees dan eens: Wat kost een uitvaart van Uitvaartcompact.nl. Je kan dan zelf kiezen welke kosten je wilt laten verzekeren.

Overlijdensrisicoverzekering

Ook deze verzekering is niet verplicht. Maar dit soort verzekeringen wordt wel vaak geëist bij het afsluiten van een hypotheek. Bij overlijden wordt de hypotheek dan toch afgelost.