Bij de keuze voor een beroep of baan is behalve je persoonlijke voorkeur het salaris ook een belangrijke factor.

Wat betreft de keuze voor een beroep word je meestal beperkt door het soort opleiding en de ervaring die je hebt opgedaan.

Opleiding en ervaring

Het is logisch dat de beloning van een baan gekoppeld is aan het je opleiding en werkervaring. Ben je net klaar met je opleiding en heb je nog geen ervaring dan of begin je in een lage loonschaal. Je hebt tenminste recht op het minimum loon. Hoeveel dat is kan je hier nakijken:

Hoe hoog is het mimimumloon?

Soort werk

Het is algemeen bekend dat het ene soort werk hoger gewaardeerd wordt dan het andere soort. Routinematig werk waar geen of een lage opleiding voor nodig is verdient minder dan gespecialiseerd werk waarvoor een hoge opleiding vereist is. Werken in de dienstverlening wordt doorgaans minder goed beloond dan werken in financiƫle sector of ICT. De typische vrouwenberoepen worden ook nog steeds minder goed beloond dan de mannenberoepen.

Man of vrouw?

Ook al mag er van de wet niet gediscrimineerd worden en is ongelijke beloning verboden, toch verdienen vrouwen nog steeds minder dan mannen. Dat wordt vooral veroorzaakt doordat typische vrouwenberoepen minder beloond worden, maar ook omdat vrouwen vaak in deeltijd werken en minder werkervaring hebben doordat zij een paar jaar stoppen met werken om voor de kinderen te zorgen. Wat niet mag is dat de ene persoon met hetzelfde werk minder verdient dan een ander. Het maakt niet uit of het dan om een vrouw, man, buitenlander of deeltijdwerker enz. gaat.

Welk bedrijf?

Het kan ook per bedrijf of instelling verschillen wat je verdient. Zo kun je als secretaresse met dezelfde opleiding en ervaring in de commerciƫle sector meer verdienen dan b.v. als secretaresse voor een zorginstelling.

CAO of niet?

Bij zo’n 75% van de werknemers geldt een CAO waarin salaris en arbeidsvoorwaarden zijn geregeld. Als er geen CAO geldt kun je zelf over de arbeidsvoorwaarden onderhandelen. Maar ook bij bedrijven waar een CAO geldt vallen bepaalde banen buiten deze CAO. Vooral werknemers met deeltijdbanen vallen hier niet altijd onder. Dat betekent dat voordeeltjes als bijvoorbeeld een dertiende maand ook niet voor hen geldt. Voordat je solliciteert is het misschien een goed idee om hiernaar te informeren. Dit kan per bedrijf verschillen.

Extraatjes

Een bedrijf heeft nog andere mogelijkheden om hun werknemers te belonen dan alleen het bruto maandsalaris. Je kunt hierbij denken aan:

– een auto van de zaak

– winstuitkering of provisie

– dertiende maand

– onkostenvergoeding

Indicatie salaris

Wil je een indicatie van wat je in welke sector en baan verdient, doe dan de salarischeck.