data science

Wat is data science en waarom is het zo belangrijk?

Ben je op zoek naar manieren om betere klantervaringen te krijgen, tijd te besparen door automatisering of de operationele efficiëntie te verbeteren? Kijk dan eens naar de diverse mogelijkheden die data science je kan bieden. Met data science beheer en analyseer je de diverse data binnen jouw onderneming. Denk bijvoorbeeld aan de financiële prognoses, voorraadbeheer, planning en klantsegmentatie. Data science kan je veel werk besparen maar werkt eveneens kostenbesparend. Zeker de moeite waard dus om in verder te kijken, omdat met behulp van gegevens die toch al aanwezig zijn, veel winst te behalen is.

Wat is data science?

Data science betekent letterlijk ‘gegevens wetenschap’. Het gaat hier om een continu proces waarin relevante databronnen worden geselecteerd, gefilterd en worden opgeschoond. Door dit proces leer je de data begrijpen en kun je de data analyseren, visualiseren en je bedrijfswaarde vergroten. Data science is dus het slim gebruiken van alle data binnen een onderneming. In een bedrijf zijn vele datastromen actief, denk aan klantsystemen, planningssystemen, beheerssystemen, enzovoort. Door alle data uit deze systemen slim in te zetten kan veel tijd worden bespaard maar kunnen bepaalde processen ook geautomatiseerd worden. De bedrijfsresultaten kunnen verbeterd worden door bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie en machine learning. Om dit te kunnen toepassen wordt gebruikgemaakt van diverse programmeerprogramma’s, zoals Python. Met behulp van alle data uit uw onderneming worden structuren gezocht die via een behaald algoritme voorspellingen kunnen uitvoeren. Hierdoor kun je voorspellen wat de voorraad is, hoe de klantbeoordeling gaat uitvallen of hoe bepaalde machines gaan reageren op invoer van data.

Wat kan je als ondernemer met data science?

Binnen je onderneming heb je vaak te maken met grote thema’s waarin beslissingen genomen moeten worden. Dit kunnen zowel grote als kleine beslissingen zijn. Als je die beslissingen op basis van de juiste data kunt nemen, dan kan dit de concurrentiepositie versterken omdat zaken veel effectiever, efficiënter en zelfs goedkoper uitgevoerd kunnen worden. Data science zorgt er dus voor dat alle belangrijke data gestructureerd wordt, zodat de juiste keuzes en beslissingen genomen kunnen worden op basis van data-gestuurde voorspellingen. Voorraden kunnen op deze manier automatisch worden bijgevuld, roosters kunnen worden gemaakt en ook afspraaksystemen kunnen worden vereenvoudigd. Dit heeft zowel voordelen voor de onderneming zelf als voor de werknemers die met de diverse data werken. Zo kun je met kunstmatige intelligentie computers zichzelf laten aansturen, vragen automatisch laten beantwoorden via een chatfunctie, en nog veel meer.

Kortom, data science is absoluut een goede toevoeging binnen een onderneming. Je kunt de data zelf beheren, maar het analyseren, structureren en het toepassen van algoritmes kun je vaak beter uitbesteden. Met behulp van de diverse programmeerstructuren kun je tijd en geld besparen zodat je je kunt richten op het runnen van je onderneming en het maken van de juiste keuzes. Deze keuzes bepalen de toekomst, de toekomst van de onderneming en

het succes van jouw onderneming. Dus hoe mooi is het als je de beslissingen kan maken op basis van data die bijdraagt aan een effectieve en efficiënte bedrijfsvoering?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.