crowdfunding

Wat is crowdfunding?

Als je met voldoende mensen allemaal een (klein) bedrag bijdraagt, maak je samen de mooiste projecten mogelijk. Dit heet crowdfunding.

Crowdfunding is een nieuwe manier van financieren en krijgt steeds meer aandacht in de media. Ondernemers met een financieringsbehoefte krijgen via crowdfunding de mogelijkheid om bij de massa geld op te halen. Dit doen ze door hun plannen te presenteren op een crowdfunding platform. Een voorbeeld hiervan is duurzaam crowdfunding platform Share2start. Op dit platform staat het streefbedrag, een videopitch en de toelichting van de plannen. Vervolgens kan iedereen in Nederland bijdragen met een financiële toezegging. Op Share2start zie je wie wat heeft geïnvesteerd en zie je het bedrag oplopen. Crowdfunding is een heel transparant proces.

Meer dan alleen geld

Naast het ophalen van financiering is er nog een belangrijk aspect van crowdfunding die bij veel mensen nog niet bekend is. Crowdfunding is namelijk ook een uitstekende marketingtool. Je presenteert je onderneming, komt in contact met je toekomstige klanten en test je product of dienst in de markt. Crowdfunding is naast de financieringsvraag dus ook een goede manier om in de markt toe te treden. Het doel is om een hechte community te creëren die met elkaar jou helpen bij de ontwikkeling van je plannen. Sociale media speelt daarom ook een hele belangrijke rol bij crowdfunding.

Crowdfunding duurzaam en sociaal

Share2start is een mooi voorbeeld van een crowdfunding platform in Nederland. Share2start richt zich op duurzame innovatieve ondernemers en sociale projecten zonder winstoogmerk. Het platform is opgericht om ondernemers bij hun plannen te ondersteunen en duurzaamheid in Nederland te stimuleren.

Stap 1: Kies zelf je project

Op een crowdfunding platform zoals Share2start staan verschillende projecten met een financieringsbehoefte. Je kunt als investeerders zelf bepalen welk project je financieel wilt ondersteunen. Kies dus het project dat bij je past.

Stap 2: Bepaal je bijdrage

Als je een mooi project hebt gekozen waarin je wilt investeren, bepaal je de hoogte van je bijdrage. Hoe meer je investeert, hoe meer je terugkrijgt voor je financiële bijdrage. De tegenprestaties staan in een overzicht weergegeven en zijn gekoppeld aan bedragen. Het is aan te bevelen alleen met geld te investeren dat je kunt missen, want er zit altijd een risico aan verbonden. Anderzijds kun je een goed rendement verdienen dat hoger ligt dan op een traditionele spaarrekening.

Stap 3: Betrek je vrienden

Crowdfunding doe je samen. Alleen met voldoende mensen financier je een project. Daarom spelen de huidige investeerders een belangrijke rol in de promotie van een crowdfunding project. Sociale media zijn hierbij het geschikte middel om in zetten. Ook zijn sociale media mede verantwoordelijk voor de groei van crowdfunding.

Stap 4

Zodra het volledige bedrag is gefinancierd, wordt het geld overgemaakt aan de ondernemer. Met elkaar heb je de ondernemer geholpen om zijn droom te verwezenlijken. De tegenprestatie wordt vervolgens na de afgesproken periode geleverd aan alle investeerders.

meer informatie: Share2start

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *