Foto: xresch/Pixabay

Wat houdt Bitcoin halvering in?

Bitcoin heeft de cryptovalutamarkt goed op de kaart gezet. Door het succes hebben veel investeerders een goudmijn weten te vinden, waardoor steeds meer mensen interesse kregen. Degenen die reeds bekend zijn met de Bitcoin hebben vast al iets over de beruchte Bitcoin halvering vernomen. Hier lees je in het kort wat Bitcoin is en wat de halvering ervan inhoudt.

De Bitcoin

De Bitcoin is kort gezegd een nieuw digitaal betaalmiddel. Dit betalingssysteem zit zo in elkaar dat het, in tegenstelling tot de traditionele banken, decentraal is. Dit houdt in dat betalingen rechtstreeks gaan en verricht worden tussen slechts twee partijen. Het enige wat je hoeft te doen is een Bitcoin kopen. Het scheelt dus tijd, transactiekosten en er bestaan geen waardeverschillen in valuta. Benieuwd wat de koers nu is? Hier bekijk je de Bitcoin koers.

Block chain technologie

Achter Bitcoin hangt het block chain principe. Dit is een technologisch netwerk waar de transacties op verricht worden. Om deze transacties vast te leggen wordt er gedaan aan Bitcoin mining. De zogeheten miners leggen alle transacties vast die plaats vinden op dit netwerk. De hele dag door vullen zij blokken met transacties van Bitcoin gebruikers. En wanneer je deze blokken vervolgens aan elkaar zet, zoals een soort ketting, krijg je de blockchain. De miners die dit hele dag doen, krijgen als beloning nieuwe Bitcoins uitgekeerd.

Wat houdt een block halvering in?

Na iedere 210.000 geproduceerde blocks breekt een nieuwe periode aan waarin de beloning voor miners met 50% is verlaagd ten opzichte van de periode ervoor, genaamd: de block halvering. Na deze halvering levert ieder nieuw geproduceerde block minder BTC op.

Waarom is een halvering zo belangrijk?

In de broncode van Bitcoin is vastgelegd dat er niet meer dan 21 miljoen Bitcoins op de markt worden gezet. Wanneer we even teruggaan naar een van de eerste economielessen die we hebben gehad, staan we stil bij het principe dat de prijs wordt bepaald door vraag en aanbod. Wanneer de beloning voor de miners wordt gehalveerd, krijgen zij minder BTC voor hetzelfde werk. Tenzij, de waarde van de BTC toeneemt.

En dit laatste is te voorspellen, omdat er telkens minder nieuwe Bitcoins op de markt komen want de miners ontvangen steeds minder BTC voor het Bitcoin minen. En waar schaarste is, nemen de vraag én prijs toe.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *